Tüntetés és sztrájk jön, a szakszervezet szerint összeomlás fenyegeti a Magyar Postát

0

Mivel nem fogadták el bérkövetelésüket, demonstrációt hirdetettek a Magyar Posta dolgozói – írta 24.hu. A Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke, Ádám István közölte, március 9-én szombaton vonulnának fel a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea Vám utcai irodája elé, ha a rendőrség is engedélyt ad a demonstrációra.

De nemcsak a béremelésen van a hangsúly, de végül is ez a kiváltó ok a postások szerint. Óriási a létszámhiány, nagy a fluktuáció, számos munkakör nincs betöltve, ami a még meglévő dolgozók leterheltségét növeli.

A Magyar Posta és a szakszervezetek 2017-ben kötöttek hároméves bérmegállapodást, összesen 32 százalékos emelésre. Ebből az idei évre 6 százalék maradt, amit a cégvezetés megtoldott még 2 százalékkal. De a dolgozók és a szakszervezet legalább két számjegyű, azaz minimum 10 százalékos emelést szeretnének, a tulajdonosi jogokat képviselő Bártfai-Mager Andrea azonban válaszra sem méltatta a kérést.Ez már csak azért is visszatetsző – fűzhetjük hozzá –, mert a miniszter havi ötmilliót keres, hivatalos indoklás szerint azért, hogy a fizetése arányos legyen a felügyelete alá tartozó területre jellemző vezetői bérekkel.

A demonstrációra buszokkal viszik majd fel Budapestre a részvételüket jelző vidéki dolgozókat. Petíciót adnak a miniszternek, hogy a dolgozók és a szakszervezet szerint milyen változások kellenének a Postán ahhoz, hogy elviselhetőbbek legyenek a munkakörülmények.

Ha semmi nem változik, össze fog omlani a postai rendszer a szakszervezet szerint.

A munkaerő-hiány miatt a kézbesítők sokat túlóráznak, ám nem mindig kapnak túlórapénzt, hanem inkább lecsúsztatjá velük a munkaidőt, azaz szabadnapot kapnak pénz helyett. Főleg Budapesten és a nagyobb városokban jellemző a munkaerőhiány. Ádám István elmondása szerint már most is előfordul, hogy az irodai dolgozók is kézbesítenek, különben nem tudnak eleget tenni a feladataiknak.

Fotó: Fotó: MTI

A dolgozók által kért béremelés hozzávetőlegesen 2 milliárd forintjába kerülne a cégnek. Az idei 6 százalék mellé eleve felajánlott plusz 2 százalékos emelést elsősorban az irányítási-adminisztratív területeken dolgozó munkatársak elbocsátásával akarja a cég kigazdálkodni a szakszervezet szerint.

– Minél kevesebb dolgozó van, annál több szakad mindenkire. Ezt nem lehet bírni, főleg nem olyan alacsony bérért, amennyit nálunk fizetnek

– mondta Ádám István.

Egy frissen felvett dolgozó még ma is minimálbért (bruttó 149 ezer forintot) kap, és jellemző, hogy a betanítás után sokan felmondanak, mert ennyiért nem akarnak dolgozni. A régi munkavállalók közül pedig vannak, akik 35 éves munkaviszonnyal is csak a garantált bérminimum (bruttó 195 ezer forint) környékén keresnek a Kézbesítők Szakszervezetének (KÉSZ) elnöke, Tusz Ferenc szerint.

A két szakszervezeti vezető szerint a kért plusz 2 százalék, az összesen 10 százalékos emelés még messze nem az optimális bér. Egy betanult kezdőnek meg kellene adni a bruttó 250 ezer forintot, a régi dolgozóknak pedig legalább bruttó 300 ezer forintot ahhoz, hogy az elvándorlást lassítani lehessen.

Ha a márciusi demonstráció nem lesz sikeres, akkor kerülhet majd szóba a sztrájk, amennyiben a dolgozók úgy döntenek. Ádám István megjegyezte, a postán sokkal nehezebb egy sztrájkot megszervezni, 3200 településen, mint az egy telephelyes Audiban. És mivel közszolgáltatásról van szó, azt is meg kell határozni majd, mi a minimális szolgáltatás a munkabeszüntetés alatt.

Forrás és bővebben:https://168ora.hu/itthon/tuntetes-es-sztrajk-jon-a-szakszervezet-szerint-osszeomlas-fenyegeti-a-magyar-postat-164028