Túszejtés vádjával is bíróság elé állítják Orbán szélsőjobbos haverját

Túszejtés vádjával indul bírósági eljárás Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a szélsőjobbos Liga párt vezetője ellen, amiért 2019 augusztusában 19 napig nem hagyta kikötni a szicíliai Lampedusa kikötőjében az Open Arms civil hajót, fedélzetén 147, a Földközi-tengerből kimentett bevándorlóval.

A palermói ügyészség szerint azzal, hogy Salvini nem hagyta kikötni a hajót, túszul ejtette és veszélybe sodorta a hajón lévőket, akik körül többen inkább a tengerbe vetették magukat és a partra úsztak, mint hogy a tengeren vesztegeljenek. A spanyol Open Arms hajó végül 19 nap után, már csak 83 utassal kiköthetett. A szicíliai bíróság most megalapozottnak ítélte az ügyészség vádját és szeptember 15-ére tűzte ki az első tárgyalást az ügyben.

 

Fotó: GABRIELE MARICCHIOLO/NurPhoto via AFP© GABRIELE MARICCHIOLO/NurPhoto via AFP Fotó: GABRIELE MARICCHIOLO/NurPhoto via AFP

 

Salvini azzal reagált a per hírére, hogy ő szerinte csak a munkáját és “szent kötelességét” teljesítette, amikor nem hagyta kikötni a hajót, mert ezzel Olaszországot védte, ahogy az alkotmány azt előírja.

 

“Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat”

 

– nyilatkozta politikus, aki hozzátette, hogy emelt fővel, az olasz emberek nevében megy majd a tárgyalásra.

 

Védőügyvédje szerint a túszejtés vádja nem áll meg, mert az Open Arms szabadon elhajózhatott volna egy másik ország kikötőjéhez, senki nem kényszerítette a hajó utasait és legénységét, hogy Lampedusa közelében vesztegeljenek.

Salvini ellen egy másik ügyben is nyomoznak, amikor szintén 2019 nyarán az olasz partiőrség egyik hajójának tiltotta meg, hogy 116 kimentett bevándorlóval a fedélzetén kikössön Szicíliában.

Abban az ügyben az eljáró ügyész viszont úgy ítélte, hogy ezzel Salvini a kormány politikáját követte, ezért nem kellene bíróság elé állnia.

Salvinire az eljáró ügyészség 7 és fél év börtönt kért, míg az új ügyében akár 4 évet börtönt is kaphat.

 

(Guardian)