Ugye ez csak vicc? – Javaslatok szerint akár a választásokig is maradhat a különleges jogrend

Jelenleg három „vészhelyzet” is érvényben van Magyarországon, és ezt az állapotot sokáig fenntarthatja a kormány. Ezzel korlátozhatja a választások előtt az ellenzék jogait – mondta el a véleményét Majtényi László a Klubrádióban.

 

A helyzet nyomasztó

 

– jelentette ki Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke az Esti gyorsban.

 

Orbán Viktor bejelentésére reagált, aki azt mondta, hogy a tömeges oltásig nem lehet feloldani a korlátozásokat, ami azt jelenti, hogy marad a különleges jogrend. Ezzel az a probléma, hogy az Alaptörvény, illetve a magyar jogrend nem ismer olyat, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása – fejtette ki Majtényi László. Azt megteheti a kormány –és nem a miniszterelnök egyedül-, hogy a különleges jogrendet fenntartja, ha elemi csapás, vagy ipari katasztrófa következik be. A járvány nem sorolható sem ide, sem oda. A legutóbbi alaptörvény-módosításnál, már gondoltak erre, belevették a járványt, csakhogy az még nem lépett hatályba.

A helyzet azért is nyomasztó, mert az ilyesféle szabályozás a náci Németországból ered. Ilyenkor az Országgyűlés háttérbe szorul, a korlátozások szükségessége és arányossága már nem fontos szempont, a kórházakba katonai vezetőket neveznek ki, és így tovább. A kormánynak meg kellene indokolnia, hogy miért van szükség a különleges jogrendre, de ezt nem teszi meg.

Magyarországon ma három „vészhelyzet” van egyszerre. A menekültválság miatt elrendelt, ami mögött nyilvánvalóan nincs semmiféle valós veszély. Az egészségügyi, és a mostani veszélyhelyzet. Majtényi László szerint az egészségügyi és a katasztrófavédelmi törvény minden felhatalmazást megadna a végrehajtó hatalomnak a szükséges intézkedésekre, vagyis a kormány most lábbal tiporja a saját maga által elfogadtatott törvényeket.

A különleges jogrend meghosszabbítását Orbán Viktor egészen a választásokig eljátszhatja. Ez ugye kijárási korlátozásokat, gyülekezési tilalmakat is magában foglal, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ellenzék számára lehetetlenné válik a hagyományos kampányolás. A helyzet tehát valóban nyomasztó.