Ügyészség: Letöltendő börtönt kértek két korrupt rendőrre Debrecenben

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmény miatt emelt vádat három férfi ellen a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsánál.

A vádirat szerint két rendőr határrendészeti járőrszolgálatot látott el két és fél évvel ezelőtt, amelynek során két Hajdú-Bihar megyei település közötti útszakaszon megállítottak egy fát szállító pótkocsit vontató – nehéz tehergépkocsinak minősülő – járműszerelvényt.

A rendőrök intézkedni kezdtek a járművet vezető 49 éves férfival szemben és közölték vele, hogy szabálysértést követett el, mert ezzel a szerelvénnyel nem közlekedhetne az adott úton.

Amikor az egyik rendőr az intézkedés helyszínéről kissé eltávolodott, a másik rendőr felajánlotta a férfinak, hogy ha pénzt ad nekik, akkor elkerülheti a szabálysértési eljárást és a szankciót. A férfi ebbe beleegyezett és megkérdezte, hogy mennyit adjon, amire a rendőr azt válaszolta, hogy mindkettejüknek elegendőt.

A férfi ezután a neki korábban visszaadott forgalmi engedélybe rejtve, egy tízezer forintos bankjegyet adott át a rendőrnek, aki a pénzt magához vette, majd azt társának adta, aki a pénz elfogadásával egyetértve, azt a kabátjának belső zsebébe eltette.

A férfi a történteket a távozása után jelezte főnökének, aki minderről értesítette a rendőrök elöljáróit, akik egy ellenőrzés keretében megtalálták náluk a jogtalan előnyként elfogadott bankjegyet.

A korrupciós pénzt átadó férfi a nyomozás során beismerő vallomást tett, míg a két rendőr – akiknek azóta megszűnt szolgálati jogviszonya – tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Az ügyészség letöltendő szabadságvesztést kért a két rendőrökre, míg az őket megvesztegető férfire felfüggesztett börtönt indítványozott.

 

A kiemelt kép illusztráció.

 

Via. MTI