Ugytudjuk.hu: 5 MILLIÓ 752 EZER FORINTBA FÁJT HENDE CSABA PANAMAI ÚTJA AZ ADÓFIZETŐKNEK

Ez volt az a tanácskozás, ahol Hende mindössze másfél perces beszédet tartott – írta meg az Ugytudjuk.hu.

Ahogy korábban írtunk róla: június 27-től július 1-ig Panamában tartózkodott Hende Csaba (Fidesz-KDNP), Szombathely és térségének parlamenti képviselője.

Hende a Parlamentary Intelligence-Security Forum ülésén vett részt, és bár az ülés csak június 29 és 30-án tartott, ő mégis korábban érkezett és tovább maradt, mint azt a hivatalos program indokolta volna.

Korábban már a már az Országgyűlés Sajtóirodájához fordultunk többek között azzal a kérdéssel, hogy miért is kellett Hendének napokkal a program előtt kiutaznia, akkor a hivatal ezt válaszolta:

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke a Robert Pittenger volt USA kongresszusi képviselő által 2014-ben életre hívott Parlamenti Hírszerzési-Biztonsági Fórum ülésére utazott ki, amelynek Irányító Bizottságába 2018 decemberében választották be. A tanácskozáson 30 országból 183 képviselő vesz részt. A delegáció június 26-án este érkezett meg, s bár a konferencia valóban június 29-30-án van, de 27-én már egy szűkkörű egyeztetésen vett részt Pittenger úr meghívására, a konferencia előadóival, szakértőkkel és képviselőkkel. Június 28-án este pedig Bill Cassidy szenátorral, német parlamenti képviselővel és számos előadóval találkozott. A delegáció július 1-jén részt vesz az Irányító Bizottság reggeli ülésén, és még aznap visszautazik Budapestre. Hende alelnök urat útjára elkísérte a Külügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese és egy tolmács. A delegáció a szervezők által megadott szállodában (JW Marriott) szállt meg, amely a kísérő rendezvényeknek is helyszíne.

A költségeket az Országgyűlés Hivatala állja.

Bár a sajtóosztály egyeztetésekről, külön megtartott szűkkörű fórumról írt, ezeknek nyomát egyelőre sehol sem találtuk. A Fórum nyilvánosan elérhető anyagi között, mindössze egy másfél perces, Hende által elmondott beszédet találtunk. Ezt:

Hende Csaba Panamában 

De mennyibe is került mindez az adófizetőknek?

Ezt közérdekű adatigényléssel kértük ki az Országgyűlés Hivatalától. A válaszban nagyrészt megismétlik a korábban a sajtóiroda által leírtakat, viszont tételesen kiadták, hogy mire mennyit költöttek el közpénzen.

Ebből kiderül: Hende Csaba panamai útja 5,8 millió forint közpénzbe került.

 

Megnevezés Delegáció tagjainak összes kiadása
Napidíj (2 fő) 201.502.-
Szállás (3 fő) 885.003.-
Repülőjegy (3 fő) 3.841.800.-
Biztosítás (3 fő) 2.544.-
Reprezentáció 93.907.-
Tolmácsolás 728.000.-
Összesen 5.752.756.-

 

Azt is közölték, hogy Hende az Irányító Bizottságba való 2018-as beválasztása óta Berlinben, és kétszer már Washingtonban is járt. Egészen pontosan időrend szerint így:

  • 2018. július – Berlin
  • 2018. december – Washington
  • 2019. december – Washington
  • 2021. június – Panama

Ebben a ciklusban nem csak Hende utazott el a Parlamentary Intelligence-Security Forum ülésére. 2019 júliusában, Párizsba Hende helyett Csenger-Zalán Zsolt, fideszes parlamenti képviselő repült ki.

Hende itthon hagyta az asszonyt

Korábban kérdéssel fordultunk Hende Csaba felé a panamai útját illetően, de válaszra hetek óta hiába várunk. Válasz nem, de helyreigazító kérelem érkezett, amiben Hende felesége, egykori titkárságvezetője azt írja, hogy ő nem volt Panamában. Az országgyűlési válaszból is az tűnik ki, hogy a fideszes politikus ezúttal otthon hagyta feleségét.