Új csúcson a halálozások száma Magyarországon!

6268 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 204 708 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 516 főre emelkedett. Egy nap alatt még sosem volt ennyi elhunyt Magyarországon a koronavírus miatt. A gyógyultak száma 54 021 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 146 171 fő. Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 24%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7536 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 644-en vannak lélegeztetőgépen.

A 6268 új fertőzött nem jelent új rekordot, ugyanakkor lényegesen magasabb, mint a múlt hét közepén látott, 4000 körüli esetszámok. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint számíthatunk arra, hogy a következő napokban ugrásokat látunk majd az esetszámokban, mert immár a gyanús eseteken is elvégeznek antigénteszteket, azaz a tesztelések száma nő, így nő az esetszám is. Így tehát egyelőre lehetetlen megmondani, hogy most milyen szakaszban van épp a járvány, ehhez újabb napoknak kell eltelnie.

Az elhunytak száma viszont sajnálatos módon megugrott az előző naphoz képest, ennyi emberéletet még egyik korábbi napon sem követelt a járvány. Ez nem a lassulásra utal, ugyanakkor el kell mondani, hogy a járvány lassulása csak néhány hét késéssel érezteti a hatását az elhunytak számán, így nem következtethetünk azonnal arra, hogy a több haláleset miatt ismét begyorsult a járványterjedés. Emellett további okai is lehetnek a magasabb halálozásnak: például az, ha a fertőzöttek átlagéletkora megnőtt (ezt nem tudjuk pontosan). A korlátozó intézkedéseknek azonban hamarosan már éreztetnie kéne a hatását a csökkenő esetszámokban, és így a halálozásokban is.

Mind a kórházban ápoltak, mind a lélegeztetettek száma csökkent az előző 24 órában, ennek azonban sajnos a magas halálozás is az egyik oka lehet. A kórházban kezeltek számából szintén következtethetünk a járványterjedés aktuális helyzetére, és azt látjuk most, hogy bár az őszi hetek meredek trendje egyértelműen megtört az előző néhány héten, trendszerű csökkenést nem látunk.

Az elmúlt 24 órában nem végeztek el kiugróan sok tesztet, a 21 562 új teszt csaknem teljes mértékben megfelel az elmúlt 7 nap mozgóátlagának. Így – mivel az esetszám magas volt – a tesztek pozitivitási aránya ismét megugrott, azaz a volatilitás az elvégzett teszteken belüli pozitív eredmények görbéjén kitartott. Ez sem segít minket abban, hogy meg tudjuk becsülni a járványterjedés valós alakulását.

A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható – írják a koronavírus-tájékoztató portálon.