Újabb 1 milliárd az erdélyi cimbiknek

0

962,8 millió forint átutalásáról határozott az erdélyi Iskola Alapítvány javára az a kormányrendelet, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg – vette észre a Népszava. A támogatást Magyarország „külpolitikai és diplomáciai érdekeinek érvényesülésével” indokolták.

A lap azt írja, hogy az Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet egy csíkszeredai és egy tusnádfürdői ingatlanberuházáshoz biztosít közpénzt, 565 milliós és 397,8 millió forintos tételekben. A forrást Varga Mihály pénzügyminiszternek kell átutalnia a Bethlen Gábor Alapnak, és Semjén Zsolt felel majd a keret célba juttatásáért.

Az nem derült ki a kormányrendeletből, hogy mire fogja felhasználni a pénzt az Iskola Alapítvány, de a Népszava emlékeztet, hogy az RMDSZ-hez közeli szervezet már korábban is nagy összegű támogatást kapott a magyar államtól. A könyvkiadással, erdélyi oktatás- és közösségfejlesztéssel foglalkozó alapítvány eddig több tételben 4,82 milliárd forinthoz jutott a Bethlen Gábor Alapon keresztül, ebből vették meg a nagyváradi szecessziós Sonnenfeld-palotát, Kolozsváron pedig egy 1320 négyzetméteres ingatlanegyüttest.