Újabb devizahitelt vesz fel a kormány

Magyarország megbízott három japán nagy bankot, hogy január végén, február elején befektetői találkozókat szervezzenek. Elkezdődött tehát az újabb állampapír-kibocsátás előkészítése, derül ki a Portfolio.hu cikkéből.

Az volt a terv, hogy félmilliárd euró, vagyis úgy 180 milliárd forint értékben fog devizakötvényt kibocsátani a magyar állam, ennyi kölcsönt vesz fel. Mégpedig japán jenben történik a kötvénykibocsátás, japán befektetőket keresnek elsősorban.

Ez egyben azt is jelenti, hogy tovább nő a magyar államadósság, amely már a harmadik negyedévben túlhaladta a GDP 80 százalékát – közel annyi volt, mint 12 évvel ezelőtt, amikor az Orbán-kormány átvette a hatalmat. 2019-ig 65 százalék közelébe apadt az államadósság, aztán jött először a koronavírus-járvány, majd pedig a választásokhoz közeledve kezdett nagy osztogatásba a kormány, ez is fellökte az államadósságot.

https://24.hu/kulfold/2022/01/13/allamadossag-no-allampapir-japan-jen-ujabb-devizahitelt-vesz-fel-a-kormany/?fbclid=IwAR3HeycfagXpwrNXv32PbHhIOBGYT9t-lVAF4QnAscWOUfbLQe3w3_DkBCw