Újabb munkaterületeken válhat kötelezővé az oltás

Magyarország – Kötelezővé tenné a koronavírus elleni védőoltást bizonyos munkaterületeken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A szervezet jogalkotási javaslatot is tesz erre vonatkozóan

 Parragh László, az MKIK elnöke szerint ma is sok helyen elvárják a munkaadók, hogy dolgozóik be legyenek oltva, egy jogszabályi módosítás pedig megkönnyítené ezt a lehetőséget. Parragh szerint sok vállalatvezető úgy véli: csak így lehet elkerülni a gazdaság ismételt lezárását.

A kamara által javasolt módosítás szerint, ha a munkavállaló nem élne az oltás lehetőségével, akkor áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket. Parragh László szerint ezidáig tömegesen bocsátottak el beoltatlan munkavállalókat, ám a munkáltatók ezekben az esetekben egyéb indokokkal mondtak fel nekik.

Ha azonban elfogadják a kamara javaslatát, a munkáltató onnantól jogszerűen alkalmazhat szankciókat a munkásokkal szemben.

Parragh László ugyanakkor úgy véli, emiatt nem kezdenének tömeges felmondásokba a munkavállalók, ugyanis az eddigi tapasztalatok szerint ilyen esetekben inkább felveszik az oltást, minthogy felmondjanak.

A módosító javaslat már a héten elkészülhet. Elsősorban azok körében tennék kötelezővé az oltást, akik munkavégzés közben több emberrel is találkoznak, mint például a rendészeti szervek dolgozói, a közösségi közlekedésben dolgozók, éttermi alkalmazottak. Egyéni szabadság szempontjából a kamara szerint javaslatuk nem aggályos.

Ma még ez a javaslat megosztónak és meglepőnek tűnhet, de amellett, hogy valójában a gazdaság működőképességének fenntartása miatt szükség van rá, hosszú távon elkerülhetetlen. Indokolt lenne a lehető legszélesebb körben kötelezővé tenni az oltást

− mondta Parragh a Portfóliónak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta: még vizsgálják, hogy kötelezővé tegyék-e az oltásokat egyes területeken.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/kotelezo-oltas-bizonyos-munkateruletek-koronavirus/s9t8gg6?fbclid=IwAR2wUFs8M1TadUrnixjIvNUog3GOpYk0E21WxBWRPCCjEDxKnoWgdINSzMs