ÚJABB ÓRIÁS STADIONOK FOGNAK ÉPÜLNI!

0

ÚJABB ÓRIÁS STADIONOK FOGNAK ÉPÜLNI!

Giga beruházások és több száz milliárd forint elköltése  jellemzi majd a magyarországi atlétikai világbajnokságot. 

 

Monacóban hivatalosan is bejelentették, hogy Budapest lesz a házigazdája a 2023-as atlétikai világbajnokságnak.
Az biztos, hogy Orbán Viktor nagyon akarta, hogy a vizes vébé és számos sportág világ- és Európa-bajnoksága után atlétikában is Budapest legyen a házigazda. Tavaly a Parlamentben fogadta Lord Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnökét, hogy biztosítsa arról, a magyar kormány a pályázat mögött áll.
Idén nyáron Coe már első számú esélyesként említette Budapestet. Az esélyeinket javította, hogy 2023-ban először rendezhetett volna afrikai ország atlétikai vébét, de Kenya végül úgy döntött, hogy inkább 2025-öt célozzák meg. A rotáció miatt ezzel eldőlt, hogy európai városban rendezik meg a viéágbajnokságot, miután 2019-ben Ázsiában (Doha), 2021-ben pedig az Egyesült Államokban (Eugene) lesz a vébé.
A magyar főváros nem nyílt pályázaton, hanem egy új, meghívásos rendszerben kapta meg a lehetőséget. Úgy, hogy kifejezetten atlétikai stadionja nincs is. A nemzetközi szövetség alapelvárása, hogy legalább 30 ezer néző beférjen a stadionban. Ekkora férőhely csak a jövőre elkészülő új Puskás Stadionban lesz. Csakhogy a 67 ezres, nettó 140 milliárd forintos aréna – szemben az elődjével, ahol atlétikai Európa-bajnokságot is rendeztek – nem alkalmas atlétikai versenyek megrendezésére, csak futballra tervezték. Nincs benne futópálya, hogy a lelátók közelebb legyenek a gyephez.
Ezért új, kizárólag az atlétikának szánt stadion épül majd a világbajnokságra.

Forrás 444.hu haszanz