Újabb pofont kaptunk az Európai Bizottságtól!

Az uniós bíróság elé idézi Magyarországot az Európai Bizottság, és átalányösszegű pénzügyi szankció, illetve napi kényszerítő bírság kiszabását kéri, mivel úgy látják, hazánk nem tartotta be a menekültügyre és a visszatérésre vonatkozó uniós szabályokkal kapcsolatos tavaly decemberi bírósági ítéletet – közölte a brüsszeli testület.

Az Európai Unió Bírósága még tavaly decemberben ítélte meg úgy, hogy ellentétesek az uniós joggal a szerb-magyar határon található tranzitzónákra vonatkozó szabályokról és gyakorlatokról szóló magyar jogszabályok.

A luxemburgi székhelyű testület megállapítása szerint Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azt a kötelezettségét, hogy a menekültjogi eljáráshoz hozzáférést biztosítson.

Meglátásuk szerint Magyarország „nem hozta meg a menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosításához szükséges intézkedéseket”, és azokat a feltételeket sem pontosította, amelyek „a menekültügyi eljárás keretében benyújtott fellebbezés esetén, a területen maradás jogára vonatkoznak” abban az esetben, ha nem áll fenn tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke./Kép. BBC

 

Via. MTI