Újabb rekord: 24 óra alatt 61 ezer új fertőzöttet azonosítottak Nagy-Britanniában, közben Orbán megengedi, hogy az Angliai repülőgépek leszálljanak az országban

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzési számot regisztrálták kedden Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 60 916 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Most először fordult elő, hogy a tesztekkel kimutatott új koronavírus-fertőzések száma meghaladta 60 ezret egy nap alatt.

Még néhány adat a nagy-britanniai helyzetről:

  • Az elmúlt egy hétben 391 615 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 119 064-gyel, 43,7 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.
  • Az elmúlt egy hétben 4738 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 1478-cal, 45,3 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.
  • Az elmúlt 24 órában 830 beteg halt meg koronavírusban Nagy-Britanniában.
  • A brit egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint előző nap 464 611 koronavírus-szűrést végeztek országszerte, de az elmúlt időszakban előfordult, hogy meghaladta a félmilliót a naponta elvégzett tesztek száma.

A brit kormány karácsony előtt új koronavírus-variáns azonosítását jelentette be. A vizsgálatok adatai szerint a Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő változat fertőzőképessége 50-70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított típusokét. A koronavírus-fertőzések gyors terjedésének megfékezésére a brit kormány keddtől Anglia egész területére szigorításokat rendelt el.

Ennek értelmében kedden nulla órától Anglia lakossága újból csak a legindokoltabb esetekben – például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy testmozgás céljából – hagyhatja el otthonát. Az Egyesült Királyságban már folyamatban van az ország történetének legnagyobb oltási kampánya, és a brit kormány várakozása szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból már február közepére mindenkinek beadják a koronavírus elleni vakcina első dózisát.

Közben.:

Kedd éjféltől Magyarország nemzetközi repülőterei ismételten fogadhatnak Nagy-Britanniából és Észak-Írországból érkező gépeket, jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

A kormány szerint a leszállási tilalom fenntartása már nem volt indokolt.

Kiss Róbert emlékeztetett, hogy a beutazási korlátozások hatályban maradnak, a Nagy-Britanniából érkezőkre is ugyanúgy vonatkoznak, így hatósági házi karanténba kerülnek.

A szigorítást azt követően rendelték el még tavaly, hogy a briteknél megjelent egy, az addig ismertnél sokkal gyorsabban terjedő vírustörzs.

Figyelni kell, elemezni, és szükség esetén a vírus változásaihoz adaptálni a tudásunkat. Semmiképpen nem jó hír, hogy az angliai mutációk érintik a kritikusan fontos tüskefehérjét is.

A tájékoztatón Kiss Róbert elmondta, az üzletekre és rendezvénytartásokra vonatkozó intézkedések életben vannak, ahogy az éjszakai kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok is, azok módosításáról, esetleges eltörléséről hamarosan döntést hoz majd a kormány.

 

forrás: MTI