Újabb, sumák “magánéleti” ügyek Szijjártó Péterről!

Együtt járt síelni az exportfejlesztési ügynökség új vezetőjével Szijjártó Péter. A nemrégiben kinevezett Szabó Kristóf nem pályázat útján került a HEPA élére.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közvetlen környezetéből érkezett a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. új vezérigazgatója – tudta meg a Magyar Hang. Az a Szabó Kristóf lett ugyanis az ügynökség új vezére, akivel a miniszter az év elején együtt síelt az ausztriai Obertauern síparadicsomában, családjuk kíséretében. Erről tanúskodnak a Szabó Kristóf közösségi oldalán megosztott fényképek.

A tárcavezető és az állami tulajdonú HEPA új vezérének ismeretsége, feltételezhető jó kapcsolata azért figyelemre méltó, mert az ügynökség tulajdonosi jogait éppen a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja. Ez az a külügyi háttérintézmény, amelyik a miniszter keze alá dolgozik. A cég lényegében a hazai kis- és középvállalkozásoknak nemzetközi piacot ígérő, de átláthatatlanul működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. romjain jött létre. Az ügynökség világgazdasági prognózisokat, elemzéseket, háttéranyagokat készít, kereskedelmi promóciót lát el, az exportlehetőségeket kutatja, és az ország gazdasági érdekeit érvényesíti külföldön.

Szabó Kristóf szeptember 2-a óta a HEPA vezérigazgatója, ezelőtt pénzintézetek alkalmazásában állt, többek között az Allianz és a Raiffeisen Bank is foglalkoztatta.

A lap kereste a Külügyminisztériumot, hogy Szabó Kristóf kinevezéssel vagy pályázat útján nyerte-e el a tisztségét a Szijjártó-féle minisztérium háttérintézményénél, illetve, hogy szerepet játszott-e a vezetővé válásában a tárcavezetőhöz fűződő kapcsolata. Szabó Kristóftól pedig ezek mellett arra is rákérdeztek, együtt síelt-e a miniszterrel, sőt azt is, hogy a vezérigazgató-helyettes Kővári Ágnes is ott volt-e az obertauerni hétvégén, de Szabó nem válaszolt.

A külügy azt közölte, hogy Szabó Kristóf több évtizedes, széles körű üzleti tapasztalata és tudása miatt került a HEPA élére. Ennek alapján, nem pályázat útján kerülhetett az ügynökséghez. A tárca azt is tudatta, hogy „a miniszter magánéletbeli kapcsolatai soha nem befolyásolták semmilyen, a munkában meghozott döntését”. Azt, hogy együtt síeltek Szabó Kristóffal, nem cáfolta a külügy.

Forrás: Magyar Hang