Ujhelyi István: A Fidesz retteg az Európai Ügyészségtől!

0

Lassan nincs olyan nap, amikor a Fidesz ne bizonyítaná, hogy bármire képes az állami korrupció elfedése és a lopások feltárásának megakadályozása érdekében – írta Facebook-oldalán Ujhelyi István. A szocialista európai parlamenti képviselő számolt ugyanis be arról, hogy ezen a héten a Fidesz újabb fontos állásfoglalást szavazott le az EP plenáris ülésén.

A Fidesz által elutasított, de az uniós parlament által amúgy megszavazott javaslatok a korrupció megfékezésére és az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra vonatkoztak.

Az Európai Parlament csütörtökön tárgyalta a vámcsalások elleni küzdelemről és az Unió saját forrásainak védelméről szóló állásfoglalást. Az állásfoglalás kiváltó oka alapvetően az OLAF, az EU csalás elleni hivatalának a 2011 és 2017 között Kínából az Egyesült Királyságba szállított textilek és cipők körüli vámcsalásokkal kapcsolatos vizsgálata volt, amely megállapította, hogy a britek összesen 2,7 milliárd eurónyi vámmal tartoznak az EU-nak.

A 410 igen, 84 nem és 77 tartózkodó szavazattal elfogadott állásfoglalás értelmében az EP megbízta az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a be nem fizetett EU-s források begyűjtéséhez, valamint összehangolt adminisztratív szankciókat szorgalmaz a vámokkal történő jogsértésekkel szemben. Az állásfoglalásnak nincs jogi következménye, csupán politikai támogatást nyújt az Európai Bizottságnak, hogy lépéseket kezdeményezhessen a témában.

Ujhelyi szerint annak ellenére, hogy a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a többsége megszavazta az állásfoglalást, a fideszes képviselők három fontos módosító indítványt is leszavaztak, majd a végső szavazáson tartózkodtak.

„A Fidesz leszavazta annak szorgalmazását is, hogy az Európai Bizottság „vegye fontolóra” a vámhatósági feladatok uniós szintre történő áthelyezését annak garantálása érdekében, hogy a vámeljárásokra minden helyszínen összehangoltan és nyomon követhető módon kerüljön sor. A Fidesz azt a módosító indítványt is leszavazta, amelyben sajnálatosnak nevezik, hogy nem minden uniós tagállam – így például Magyarország sem – csatlakozott az Európai Ügyészség intézményéhez”

– írta Ujhelyi.

A fideszes képviselők rendre leszavazzák az Európai Parlamentben azokat a kezdeményezéseket, amik a magyar kormány szerint a tagállamok szuverenitását csorbítják: a közelmúltban például ezzel az indokkal utasították el, hogy az EU határ- és partvédelmi szervezetét, a Frontexet az Unió megerősítse, annak ellenére, hogy ez a kezdeményezés teljes mértékben egybevág a kormány korábbi, bevándorlással kapcsolatos kommunikációjával. Ugyanerre hivatkozott a Fidesz az európai Ügyészséghez való csatlakozás ügyében is.

Ujhelyi szerint a vámcsalások megfékezését is hasonló indokkal szavazták le a kormánypárti képviselők:

„a nem szavazatokkal és végső tartózkodásával a Fidesz nem tesz mást, mint megint zavaros szuverenitási érvelés mögé bújva támogatja a bűnelkövetőket, a vámszabályok ellen vétő csoportokat és akadályozza a miniszterelnök családjáig érő állami korrupció szankcionálását.”

 

olkt.hu/Ujhelyi István Facebook