Ujhelyi István dr.: Azonnal kezdjék meg az embereket oltani a nyugati vakcinákkal, mert a kínai már nem hatásos

Továbbra sincs megnyugtató megoldás azon idősebbek számára, akiket a kínai Sinopharm vakcinával oltottak be és akiknél a vizsgálatok nem mutattak ki megfelelő ellenanyag-termelést, vagyis a védettségük szintje erősen kétségbe vonható, tehát hatástalan így védtelenek – írta közösségi oldalán a szocialista EP-képviselő. A kormány láthatóan nem foglalkozik ezekkel az emberekkel, holott elsőrendű kötelessége lenne érdemi lépéseket tenni az érintettek biztonsága érdekében.

 

Az elmúlt hónapokban számtalan alkalommal jeleztem a problémát és követeltem például ingyenes tesztelést, de a kormány csak lehülyézett és oltásellenesnek kiáltott ki. Két napja javasoltam, hogy mivel a keleti vakcinákat nem fogadják el automatikusan az uniós Covid-igazolvány részeként, ezért a kormány minden érintettnek – igény esetén – ingyenes PCR-teszttel segítse az utazását. Mondanom sem kell, még csak nem is reagáltak a felvetésre. Mára többezres közösségi csoportokban osztják meg egymással a kínai vakcinát kapott és kimutatható védettséggel nem rendelkező magyar sorstársak a saját történeteiket és szerveződnek a közös fellépés érdekében. Legutóbb nyugdíjas szervezetek írtak a Fidesz miniszterelnökének, kérve, hogy az állam mielőbb végezzen hatásvizsgálatot az érintett korosztályban.

A Videoton készített hasonló, önkéntes kutatást a dolgozói körében és a hatvan év felettiek egyharmadánál nem volt kimutatható ellenanyag-szint a kínai oltás után. De hasonló eredményre jutott egy fővárosi laboratórium is, ahol a vizsgált hetven év felettiek esetében mindössze hatvan százalékos volt a megfelelő antitest-jelenlét.

Magyarországon csaknem egymillió ember kapott a kínai oltóanyagból, jelentős többségük ráadásul épp hatvan év feletti. A Sinopharm hatékonysága kapcsán már korábban is számos nemzetközi és szakmai kritika fogalmazódott meg, aki azonban ezt egyáltalán hivatkozni merte, máris oltásellenesnek és gyilkosnak kiáltották ki az állami propagandában. A probléma azonban igenis valós és sürgető, ezért a kormánynak azonnali lépéseket kell tennie az ügyben.

Karácsony Gergely már példát mutatott a Fidesznek: a fővárosban több ezer ingyenes antitest-tesztet végeztetnek el az arra jelentkezőkön. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a szabad helyek máris beteltek. Milyen végtelenül cinikus, hogy a fideszes vezetésű budapesti önkormányzatok viszont ebből a lehetőségből nem kértek. A szükséges és ingyenes tesztek biztosításán túl, a kormány, illetve az operatív törzs félretehetné az eszement büszkeségét és beismerhetné, hogy hibázott. Azonnali döntésként harmadik oltást kellene biztosítaniuk azoknak a beoltott időseknek, akik eredetileg a kínai vakcinából kaptak, de az oltóanyag igazoltan nem váltotta ki a szükséges ellenreakciót a szervezetükben.

Ha a statisztikailag releváns adatokat nézzük, akkor négy-ötszázezer ember is lehet ma Magyarországon, aki érintett lehet és a kínai oltás beadása után is védtelen. Az uniónak leadott hivatalos adatok szerint, legalább 3,3 millió olyan oltóanyag van jelenleg is magyarországi raktárakban, amelyek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével is rendelkeznek. Logikus és indokolt lépés lenne, hogy állami koordinációval a legrövidebb idő alatt fel kell mérni az érintett csoportot és biztosítani számukra legalább egy megerősítő oltást a rendelkezésre álló Pfizer- és egyéb más, nyugati típusú oltóanyagokból. Ez a humánus, logikus és felelős döntés. Vajon a kormány miért nem lépte még meg? Mi a drágább nekik: a büszkeségük vagy a magyar emberek biztonsága?