Ujhelyi István dr.: Hahó!

‼️HAHÓ, KORMÁNYSZÓVIVŐ-ASSZONY! ‼️

 

➡️ Tisztelt Kormányszóvivő-asszony! Kedves Szentkirályi Alexandra! Én egy kifejezetten türelmes ember vagyok, ezért várok immár ötödik hete, hogy az Ön ígéretének megfelelően megkapjam azokat a válaszokat, amelyeket még ennél is több ideje, hónapok óta kérek a kormányzattól számos több fontos, közérdeklődésre számot tartó kérdésben. Miután a minisztériumok sorra pökhendien lepattintottak vagy egyszerűen törvénysértő módon nem válaszoltak az elmúlt időszakban, ezért február végén a Kormányinfóhoz fordultam, hiszen ez az a fórum, amely a kormány nevében tájékoztatja a nyilvánosságot. Akkor Ön, a kormány szóvivője azt közölte, hogy a Kormányinfó a sajtó részére szolgál csak válaszokkal, az „európai parlamenti képviselők” és mások az Ön által vitt „Kormányinfó Pluszhoz” fordulhatnak. Na, ezen ne múljon, gondoltam. Hallgattam Önre és még aznap el is küldtem Önnek (is) a hónapok óta válaszokra váró kérdéseimet és vártam. Vártam, hogy végre részletesen tájékoztassanak, de választ azóta sem kaptam; a „Kormányinfó Plusz” is csak egyszer jelentkezett azóta az Ön közösségi oldalán, de hiába néztem vissza többször is a felvételt, az általam feltett kérdések itt sem kerültek szóba.
➡️ Tisztelt Kormányszóvivő-asszony, kedves Alexandra! Nem feltételezem, hogy a kormány képviseletében Ön is cinikusan falaz a politikai döntéshozóknak és pökhendi – egyébként törvénysértő módon – Ön is elhallgat, visszatart, elsunnyog fontos információkat. Hiszen épp Önök mondják minden egyes tájékoztatójukon, hogy a teljes átláthatóság hívei és támogatói. Gondolom csak valami adminisztrációs hiba, esetleg bürokratikus tévedés történt és elkeveredett a hivatalos megkeresésem. Hogy öt hét után végre rövidre tudjuk zárni ezt a telenovella-szerű ügyet, alább megismétlem a kérdéseket, így biztosak lehetünk mindketten abban, hogy eljut Önhöz. Biztos vagyok benne, hogy a húsvéti ünnepek után közvetlenül immár bizonyosan lehetősége és ideje is lesz arra, hogy mindegyik kérdésre részletes tájékoztatást adjon. Nagyon várom.
➡️ Kérdéseim a következők még mindig:
🔴 1. Az Európai Bizottság egyértelmű és világos tájékoztatása szerint valamennyi tagállam jóváhagyta az uniós oltóanyag-stratégiát, a közös közbeszerzés „irányítóbizottságában” pedig minden tagállami kormány, így az Orbán-kormány is képviseltette magát. Gulyás Gergely miniszter úr fenntartja-e azon korábbi állítását, miszerint ebben a testületben Szócska Miklós képviselte a magyar kormányt?
🔴 2. Az Európai Bizottság egyértelmű tájékoztatása szerint ez az irányítóbizottság „az előzetes piaci kötelezettségvállalási megállapodások valamennyi vonatkozását megvitatta és felülvizsgálta”. Ennek fényében a magyar kormány fenntartja-e még azon korábbi állítását, miszerint ez a testület csak egy tájékoztató, informális bizottság lett volna, amely érdemi döntéseket nem hozott a közös vakcinabeszerzéssel kapcsolatban?
🔴 3. Miután az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint az irányítóbizottság „megvitatta és felülvizsgálta” az oltóanyag-gyártókkal között előzetes megállapodásokat; kérdés, hogy a magyar kormány képviselője ezen folyamat során emelt-e bármikor is kifogást az irányítóbizottság tagjaként az uniós közbeszerzés vélt vagy valós hibái, esetleges hiányosságai miatt? Ha igen, mikor és mik voltak ezek a kifogások?
🔴 4. Az Európai Bizottság egyértelmű és világos tájékoztatása szerint a vakcinabeszerzés kapcsán a Bizottság kötötte az előzetes beszerzési megállapodást a tagállami oltóanyag-igények alapján, ugyanakkor hozzáteszik: „ezt követően a tagállamok feladata, hogy ezeket az adagokat megvásárolják, aktiválják az előzetes beszerzési megállapodásokban foglalt lehetséges opciókat további dózisok rendelésére és egyedi szerződéseket kössenek a vállalatokkal”. Ugyancsak az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint „a tagállamok az oltóanyag-beszállítóktól közvetlenül rendelnek, jelezve többek között az oltóanyagok szállításának időzítését és helyét, valamint a logisztikai szempontokat.” Ennek értelmében a szállítás időzítése és logisztikája nem az Európai Bizottság, hanem a tagállamok saját hatásköre és feladata. A magyar kormány részéről melyik tárca vagy intézmény felel az oltóanyagok megvásárlásáért és a logisztikai határidők betartatásáért?
🔴 5. Az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása egyértelművé teszi, hogy a magyar kormány pontosan tisztában van azzal, hogy melyik uniós oltóanyagból mikor és milyen mennyiség várható Magyarországon, hiszen a logisztikáról épp a magyar kormánynak kellett közvetlenül megállapodnia a gyártókkal. Kérem, hogy ennek megfelelően pontosan és részletesen ismertessék: a magyar kormány által lekötött uniós oltóanyagokat milyen mennyiségben, milyen szállítási határidőkkel vállalták a gyártó cégek? A kormány állítása szerint a „brüsszeli beszerzés lassú és elhibázott”: ez nyilvánvalóan kimutatható a magyar kormány által lekötött szállítási határidők vagy mennyiségek esetleges módosításán, illetve módosulásán; ez azonban csak akkor bizonyítható, ha a kormány nyilvánossá teszi az ezzel kapcsolatos – és egyébként közérdekű – adatokat. Ehhez kapcsolódó kérdés: ha a magyar kormány által megállapodott szállítási határidőket a gyártók nem tartják be, úgy milyen lépéseket tett a magyar állam a megállapodást nem teljesítő cégekkel szemben?
🔴 6. Pontosan mennyit költött – illetve a szerződések alapján fog kifizetni – a magyar állam az uniós közbeszerzés keretében Magyarország számára lekötött vakcinákra külön-külön (Pfizer, AstraZeneca, Jansen, CureVac, Moderna), illetve mennyit költ az orosz SzputnyikV és a kínai Sinopharm oltóanyagaira? Mikor ismerhetőek meg az uniós közbeszerzésen túli, közvetlen kormányzati oltóanyag-vásárlások szerződései, illetve a szállításra vonatkozó adatai? Milyen garanciák védik a magyar államot az orosz- és a kínai gyártócégek esetleges hiányos, vagy határidőn túli szállítása esetén?
🔴 7. Ismét pályázhat Magyarország az Európai Unió munkahelyvédelmi programjának (SURE) több mint kilencmilliárd eurós maradványösszegére. Az első pályázati körben a magyar kormány 504millió eurót kapott ebből a keretből, most lehetőség nyílik akár további újabb egymilliárd euró lehívására. Mikor kíván a magyar kormány pályázatot benyújtani a SURE-program fennmaradt keretére és milyen összegben, illetve milyen célok megjelölésével tervezni mindezt megtenni?
🔴 8. „Újraindítjuk a gazdaságot!” – ezt hirdetik az ország számos pontján elhelyezett kormányzati propaganda-plakátok. Pontosan hány plakátot vásároltak és mennyi közpénzt fordítanak erre – az egyébként érdemi tájékoztató tartalommal nem bíró – kampányra? Tervez-e a kormány a koronavírussal kapcsolatban érdemi, tartalmi kérdésekről tájékoztatást nyújtó kampányt is? Az „újraindításban” mennyi szerepe van, illetve lesz az uniós forrásoknak?

 

Köszönettel,
Ujhelyi István dr.
európai parlamenti képviselő
az EP közegészségügyi bizottságának tagja