Ujhelyi István dr.: Jogállamiság: felgyorsítva alkalmazzuk, amit Orbán állítólag már legyőzött!

Emlékeznek még arra, amikor tavaly évvégén Orbán Viktor harci kiskakasként, zsebre dugott kézzel bejelentette, hogy brüsszeli tárgyalásai során sikerrel megakadályozta a jogállamisági mechanizmus életbe léptetését? Emlékeznek még arra a propaganda-cunamira, amely során a fizetett tapsolók és zsebelemzők egymást félrelökve ajnározták a Fidesz miniszterelnökét a brüsszeli tervek elgáncsolásáért? Leírhatatlan, hogy milyen szánalmasan nevetséges ez a kamu valóságmagyarázás, hiszen a jogállamisági mechanizmus január elsejével életbe lépett, annak tartalma és keretei semmiben nem módosultak, így az uniós források kifizetésének befagyasztása vagy csökkentése valós lehetőség abban az esetben, ha egy tagállami kormány megsérti a jogállami normákat. A Fidesz meghasadt valóságát tökéletesen ábrázolja az is, hogy miközben továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy „legyőzték” a jogállamisági mechanizmus bevezetésére irányuló brüsszeli szándékot, aközben az Európai Bíróságon épp a napokban támadták meg hivatalos beadványban a vonatkozó jogszabályt.

 

 

🟥 Az orbáni hazugságok hamar maguk alá fogják temetni a pöffeszkedésben ellustult NER-elit tagjait; hiába olvassák majd ugyanis a lakájmédiájukban a maguk által és maguknak kreált alternatív valóság megtévesztő híreit, a valóság rövid időn belül be fog kopogni az ajtajukon. Hiába bíznak abban, hogy az Európai Bíróság lassan, évek alatt dönt majd csak az ügyben; ez az időhúzó folyamat bizony gyorsan le fog zárulni. Ahogyan a mechanizmus alkalmazása is fel fog gyorsulni: az Európai Parlament ezekben a percekben fogadta el azt a határozatát (nagy többséggel, néhány szélsőséges frakciónélküli – például fideszes képviselő ellenszavazata mellett), amely megismétli az Európai Bizottsághoz intézett korábbi parlamenti felhívást, miszerint késedelem nélkül alkalmazni kell a jogállamisági mechanizmust az EU költségvetésének védelme érdekében.

 

🟥 A Fidesz hisztériája a jogállamisági kritériumok miatt teljességgel nevetséges és önleleplező. A szabályok betartása ellen csak az hangoskodik, aki nem akarja betartani azokat. Csak a tolvaj húzza szemébe a sapkát, ha az utca másik oldalán rendőrt lát…

 

 

 

 

szerző. Ujhelyi István dr. az MSZP EP-képviselője.