Ujhelyi István dr.: Orbán bukása sok fideszes politikusnak is megváltás lesz!

Nyílt levélben mutatott rá Ujhelyi István szocialista EP-képviselő arra, hogy Orbán már a saját pártkatonái szemében is egyre inkább vállalhatatlan, és sok fideszesnek megváltás lesz az egyre biztosabb jövő évi bukásuk.

Az MSZP EP-képviselője SZERINT NINCS ANNÁL SZÁNALMASABB, AMIKOR A FIDESZES POLITIKUSOK PRÓBÁLJÁK MENTENI A MENTHETETLENT A JOGÁLLAMISÁG KÉRDÉSÉBEN.

Szerinte ott kezdődik a történet, hogy a Fidesz máig hatályos – még ellenzékben írt – európai programja még a nemzeti szuverenitást is csorbító felhatalmazást követelt az Európai Unió intézményei számára, csak azért, hogy a tagállami kormányokat az európai értékek betartására tudják szorítani. Most, aki akár csak ehhez hasonló javaslatot is tesz, máris verbálisan lámpavasra akarják húzni és nyakába „hazaáruló” táblát akasztanának.

Aztán következett a Sargentini-jelentés, amely az Orbán-kormány bűneit vette sorba és amelynek megállapításait az európai választópolgárok által megválasztott Európai Parlament több mint kétharmados többséggel el is fogadott. A NER és kiszolgáló személyzete persze higgadt, érvelő és kulturált vitára nem volt képes, helyette a jelentéstevőt támadta emberi és női mivoltában.

Ezt követően a Fidesz miniszterelnöke az Országgyűlés kormánypárti többségével megszavaztatott egy határozatot, amely feltételekhez kötötte kormányfői jóváhagyását az EU következő hétéves költségvetéséhez. Többek között a Sargentini-jelentéssel elindított 7-es cikkelyes eljárás tavaly évvégéig történő lezárását és az uniós források jogállamisági feltételekhez történő kapcsolásának megakadályozását írták elő az „utcai harcosnak”.

ORBÁN ZSAROLT, KISKAKASKODOTT, ZSEBRE DUGOTT KÉZZEL GRASSZÁLT A PIROS SZŐNYEGEN, ÉRVÉNYT AZONBAN NEM TUDOTT SZEREZNI SAJÁT KÍVÁNSÁGLISTÁJÁNAK: MÉGSEM VOLT „HATLAPOS ULTI” A KEZÉBEN, CSAK GÖRCS.

A jogállamiság mechanizmus életbe lépett, a 7-es cikkelyes eljárás, ha komótosan is, de zajlik; a közpénz-szivattyúzók körül egyre jobban szorul a hurok.

Ujhelyi nyílt levelében nem érti, hogy miért kiabál ennyire a Fidesz a jogállamisági számonkérés ellen, “hiszen csak a tolvajok szokták szemükbe húzni a sapkát, ha rendőrt látnak az utca másik oldalán. Csak az tapossa a féket és kezd káromkodni a traffipax láttán, aki durván átlépte a határokat és büntetőpontból sem az elsőt kapná.”

Szerinte ugyanez a helyzet a fideszesekkel is, amikor nemzetközi összeesküvésről, meg migrációs-gender lobbiról, esetleg ideológiai nézeteltérésekről beszélnek.

“ÉN PÉLDÁUL NEM TUDTAM, HOGY A KÖZPÉNZLOPÁS EGY IDEOLÓGIA”

– emeli ki az MSZP EP-képviselője, aki szerint a Fidesz érveléséből ez következik.

Hiszen erről van szó: ne lopj a közösből, ne rúgd fel a közös szabályainkat és ne erőszakold meg a közös értékeinket, ha a közös pénzünk kell.

HOGY A FIDESZ IS ÉRTSE: HA EURÓPÁBA JÖSSZ, TISZTELETBEN KELL TARTANOD A KULTÚRÁNKAT. „ENNYI”.

A kormánypártiak persze vergődnek, mert – bár úgy tűnik, hogy el is hiszik, amit mondanak – a legtöbbjük pontosan tudja, hogy végtelenül gyalázatos, amit csinálnak. Csak benne vannak már a spirálban, aki nem ugrott félre a kispadra még időben, azokat Orbán és rendszere simán maga alá temeti majd a bukáskor.

“Képzeljék el, hogy egy egykor liberális, Európa-párti, nyitott, fiatal és progresszív politikai közösség tagjai most kénytelenek a központi politikai kotta miatt olyan európai indítványokat, jelentéseket, határozatokat leszavazni, amelyekre egyébként – biztos vagyok benne, hogy – lelkük mélyén igent mondanának” – teszi hozzá bejegyzésében Ujhelyi.

A héten az Európai Parlament pedig elfogadott egy dokumentumot, amely részletezi, megerősíti, hogy a 2021-es jogállamisági jelentésnek mire kell majd mindenképpen fókuszálnia.

Ezt a Fidesz képviselői nem szavazták meg, ezzel nemet mondtak például arra, hogy

  • az igazságszolgáltatási rendszereknek és a bíráknak függetlennek kell lenniük
  • a rendszerszintű korrupció aláássa a jogállamiságot, ezért a tagállamoknak hatékony eszközöket kell kidolgoznia a korrupció felszámolására.
  • az Európai Bizottság nagyobb hangsúlyt fektessen az uniós forrásokkal való visszaélésekre és kövesse például a kritikus média elhallgattatására irányuló állami törekvéseket, a közszolgálati média szerepét és függetlenségét.

Ujhelyi a végén kiemeli, hogy szerinte “végtelenül nehéz lehet gerincroppanás nélkül végigcsinálni és asszisztálni ehhez az ámokfutáshoz a gondolkodó és tisztességes fideszes politikusoknak. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak személyes megváltás lesz, amikor 2022-ben Orbán és elvtelen rezsimje eltűnik a süllyesztőben.