Ujhelyi István: Ehhez már tényleg vastag bőr kell: a Fidesz megint a nők jogai ellen szavazott!

0

“Miközben Orbán Viktor azt mondja: “átfogó megállapodást” akar kötni a magyar nőkkel, aközben a fideszes EP-képviselők sorozatban hatodik alkalommal tartózkodtak, amikor a nők jogainak megerősítése volt napirenden az Unióban.

Az eheti strasbourgi plenáris utolsó ülésnapján azt a McAvan-Šuica jelentést tárgyalta az Európai Parlament, amely többek között a lányok és nők testi, illetve lelki épségének biztosítása, a gazdasági és szociális jogok, illetve a lányok és nők szerepvállalásának előmozdítása, hangjuk és részvételük erősítése mellett foglalt állást. A végszavazásnál a Fidesz európai parlamenti képviselői tartózkodtak, vagyis nem támogatták a dokumentum elfogadását. Nem először tették ezt nőjogi kérdésben: korábban nem támogatták a nők kirekesztésével foglalkozó jelentést, a nők elleni erőszakkal szembeni határozottabb fellépést szorgalmazó dokumentumot, de a vidéken élő nők infrastrukturális, ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentését célul kitűző jelentést sem.

A mostani újabb, sunyi tartózkodásuknak vélhetően az az oka, hogy a most napirenden lévő állásfoglalás is felszólította a tagállamokat a családon belüli erőszakkal szembeni hatékony fellépést rögzítő isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálására, amit a fideszesek hosszú évek óta akadályoznak Magyarországon. Ideje lenne, ha a Fidesz komolyan gondolja a család szerepének erősítését és a nőkkel való:

„átfogó megállapodás” megkötését, hogy végre legalább egyszer kiálljanak a jogaikért. Eddig ugyanis nem tették.”

Írja Újhelyi István az MSZP EP parlamenti képviselője Facebook oldalán. Nem is csodálkozunk a vak komondorok pártjának ezen húzásán, különösképpen, hogy a vezetőjük “nő ügyekkel nem foglalkozik”.

olkt.hu/Ujhelyi István dr. (MSZP EP-képviselő) Facebook