Ujhelyi István és Korózs Lajos: Vizsgálni fogják az uniós intézmények a Fidesz-kormány szennyvíz-iszap botrányát

0

Az egyik első vizsgálandó ügy lesz az új környezetvédelmi biztos, a litván Virginijus Sinkevičius asztalán a magyarországi szennyvíz-iszap botrány – erről számolt be Ujhelyi István EP-képviselő és Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.

Az MSZP politikusai több uniós vezetőivel, így többek között az Európai Parlament környezetvédelmi (ENVI) bizottságának alelnökével, Bas Eickhouttal is tárgyaltak az ügyről.

Mint ismert, a szocialisták tárták fel korábban a kormány legfelsőbb köréig érő szennyvíz-iszap botrányt és tettek feljelentést a magyar és nemzetközi hatóságoknál, illetve fórumokon. Korózs Lajos volt az, aki az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnökeként feltárta és nyilvánosságra hozta, hogy magyar kormányzati engedéllyel szállítják hazánkba és földelik el a horvát és szlovén szennyvíz-iszapot, legtöbbször az érintett helyi lakosság tudta nélkül.

„Csak az elmúlt két évben több mint kilencvenezer tonna érkezett a magyarországi lerakókba” – mutatott rá Korózs. A két politikus kiemelte, hogy a súlyos környezeti és egészségügyi ártalmakkal járó szennyvíz-botrány nem pusztán belpolitikai kérdés, hiszen olyan, tagállamok közötti kereskedelemről van szó, amely súlyosan sérti az európai jogszabályokat és felveti az uniós források törvénytelen használatát is – ezért tárgyaltak brüsszeli döntéshozókkal az ügyben.

Ujhelyi István és Korózs Lajos a sajtótájékoztatón hozzátette: az ENVI bizottság zöldpárti alelnöke is súlyosnak nevezte az esetet és közreműködését ajánlotta az ügy teljeskörű kivizsgálásához. Eichkhout képviselő vállalta, hogy többek között a magyar szennyvíz-iszap botrány lesz az egyik első ügy, amely a hamarosan hivatalba lépő új Európai Bizottság illetékes biztosának asztalára tesznek.

Ujhelyi István hozzátette, hogy a parlamenti szakbizottság tagjaként kezdeményezni fogja, hogy az ENVI is tűzze mielőbb napirendre a kérdést és közösen tárják fel a tagállamokon átívelő, szennyvíz-iszappal kereskedő hálózatot és annak botrányos hátterét.