Ujhelyi István: Ideje az Igaz Beszédnek!

0

Ideje, hogy ismét rámutassak arra: a Fidesz milyen álságos és önleleplező módon viselkedik az Európai Parlamentben. Miközben idehaza nemzeti érdekérvényesítésről és európai értékekről papolnak, addig, amikor csak lehet: a magyar érdekek ellen szavaznak, vagy sunyin lapítanak Brüsszelben, illetve Strasbourgban. Számos alkalommal rámutattam már, hogy a Fidesz miként tartózkodott, vagy szavazott például a korrupcióellenes intézkedésekkel szemben vagy a nők jogainak megerősítése ellen. Legutóbb, mint ahogy arra a RED mozgalom felhívta a figyelmet: épp a műanyag hulladék elleni globális fellépés esetében tartózkodtak, semmibe véve ezzel saját gyermekeink, unokáink jövőjét.

Nos, a Fidesz ezt is tudta még fokozni ezen a héten, a strasbourgi plenáris ülésen. Bár én épp hivatalosan az Európai Unió intézményeit képviseltem Kínában, ettől még figyeltem a plenáris eseményeit. Visszanézve a szavazási jegyzőkönyveket kiderült, hogy a Fidesz EP-képviselői tartózkodtak (egyedül Hölvényi György nyomott igent, Szájer József pedig – ahogy a rázós ügyekben nagy bátran szokta – egyszerűen nem nyomott gombot) annál az EP-határozatnál, amely az EU pénzügyi érdekeinek védelméről, a csalás révén harmadik országokba került pénzek és vagyonok visszaszerzéséről szólt. Leegyszerűsítve, ez a jelentés azt szorgalmazta, hogy hatékonyabb legyen a fellépés a terrorizmust is támogató pénzmosással, az Unió területét is érintő sötét pénzmozgásokkal szemben. A szöveg sok minden mellett kitér arra is, hogy az Európai Ügyészség ebben érdemi segítséget tudna nyújtani; ehhez az intézményhez – mint tudjuk – a Fidesz deklaráltan nem akar csatlakozni, mert félti a szajrét, amit eddig elsíbolt az uniós forrásokból. Vélhetően ezért tartózkodtak a fideszesek a plenáris szavazáson, nem mertek ugyanis igent nyomni egy olyan jelentésre, amelyben az Európai Ügyészség pozitív hivatkozásként szerepel, még akkor sem, ha épp az európai polgárok biztonságáról volt szó. Hozzá kell tennem, hogy a szakbizottságban Deutsch Tamás képviselő egyenesen a határozat ellen szavazott.

De nem ez az egyetlen parlamenti dokumentum, amely zavarba hozta a fideszes képviselőket a napokban. Döntött a Ház egy olyan kompromisszumos dokumentumról is, amelyet több frakció (például a jobboldali Néppárt, a szociáldemokraták, a liberálisok vagy a zöldek) közösen jegyzett. Ez a határozat az újfasiszta erőszak fokozódásáról és annak elítéléséről szólt. A dokumentumban szerepelt a korábbi, politikusok, európai parlamenti képviselők és munkatársaik elleni támadások, a szélsőjobboldali propaganda, a közösségi és más médiában egyre erősödő neonáci megnyilatkozások elítélése és az ezekkel szembeni minél hatékonyabb fellépés szorgalmazása. A jelentős többséggel végül elfogadott dokumentumot a Fidesz jelenlévő képviselői közül többen is megszavazták, Bocskor Andrea és Deli Andor azonban a jegyzőkönyv tanúsága szerint ellene voksoltak. Néhány szélsőséges, EU-ellenes politikussal együtt. Csak bízni tudok abban, hogy ezúttal véletlen hiba történt és nem másról, a szélsőségekkel való kokettálásról van szó, különösen két határon túli magyar képviselő esetében.

A Fidesz itthon hatékony érdekképviseletről és az európai értékek védelméről beszél, a tettei azonban rendre mást mutatnak. Igaz beszédre van szükség ezzel kapcsolatban is. Tőlem megkapják.

 

 

forrás. Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője.

 

 

olkt.hu