Ujhelyi: Orbán politikája zsákutca az Európai Unióban

Elindult az a párbeszéd-sorozat, melyet az MSZP indított az unió jövőjével kapcsolatban, mivel a magyar kormány nem folytat érdemi munkát ebben a kérdéskörben sem!

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője vasárnap Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel közösen tartotta meg online sajtótájékoztatóját, melyen kijelentette:

ORBÁN VIKTOR POLITIKÁJA ZSÁKUTCA EURÓPÁBAN!

A szocialista politikus az Európai Unió jövőjéről szóló uniós program-sorozat hétvégi megnyitója kapcsán azt hangsúlyozta: míg a Fidesz kifelé viszi Magyarországot az európai közösségből, addig a demokratikus ellenzék értékrendje szerint hazánknak csak Európában van jövője.

Ujhelyi hozzátette, hogy az Unió működését egyértelműen meg kell reformálni, ennek részleteiről és irányairól pedig meg kell kérdezni az embereket. Mivel azonban a kormány nem folytat érdemi konzultációt a magyar emberekkel ebben a kérdésben, ezért az MSZP magára vállalja ennek feladatát és a következő hónapokban – az Európai Unió által meghirdetett program részeként – párbeszéd-sorozatot indít civilek, érdekképviseleti- és szakszervezetek, valamint a polgárok bevonásával.

A szocialista EP-képviselő arról beszélt, hogy minden hónapban egy adott szakterület átfogó vitáját rendezik majd meg, alapvetően online felületen. Ujhelyi szerint a jelenlegi Fidesz-kormány európai politikája csak az „uralkodó kleptokrácia” kicsinyes hatalmi érdekeit szolgálja annak érdekében, hogy sem itthon, sem Európában ne szóljanak bele abba:

ORBÁNÉK MIKÉNT ÉLNEK VISSZA A JOGÁLLAMMAL ÉS MIKÉNT KÖLTIK EL AZ UNIÓS KÖZPÉNZEKET.

Tüttő Kata a sajtótájékoztatón többek között arról beszélt, hogy a most elindult európai programsorozat célja minél több embert bevonni az Unió átalakításába: erre egy magyar nyelven is elérhető online felületet hoztak létre (melyet ide kattintva érhetnek el), de számos saját szervezésű esemény is segíti majd a párbeszédet.

„Az a reményünk, hogy ezen viták és beszélgetések alapján fogjuk tudni kijelölni azt, hogy hol kell a jövőben több és hol kevesebb Európa. Olyan Európai Uniót akarunk, amely jobban megfelel annak, ami ma vagyunk és amit ma látunk a világban” – fogalmazott Tüttő Kata, hozzátéve: hosszú folyamat kezdődött el, de a hozzászólások is egyértelműsítették, hogy érdemi munka és valódi változás következik.

Ehhez kapcsolódóan emlékezetes, hogy Tüttő Kata és Ujhelyi István korábban már kezdeményeztek és szerveztek egy, az Európai Unió jövőjével kapcsolatos társadalmi akciót. A 2018-ban még „A Mi Európánk” néven zajló online konzultáció során több mint húszezren töltötték ki a szocialisták kérdőívét, az eredmények pedig megerősítették, hogy az emberek elsöprő többsége támogatja Magyarország uniós tagságát, jelentős többség akar mielőbb csatlakozni az eurózónához és többet fordítanának az uniós forrásokból például egészségügyre.