Újra és újra átélem a Ceausescu elmebajának éveit!

0

Széllel-bélelt szép estét! Felén most játszódik a Felfújta a szél című darab, bár úgy tudom, máshol is. Nem baj, legalább nincs ötven fok.

Hozhatnék valamelyik kormánypropagandistától példát, hogyan teszi tönkre Spanyolországot az új kormány – naponta jelennek meg ilyen írások -, de én inkább más mutatok.

Illegális bevándorlás – Spanyol belügyminiszter: nem az utóbbi időszak jelensége a migráció növekedése a Földközi-tenger nyugati részén.
Nem mondhatjuk, hogy migráció növekedése a Földközi-tenger nyugati részén az utóbbi időszak jelensége lenne – mondta a spanyol belügyminiszter szerdán a spanyol közszolgálati rádióban reagálva az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) jelentésére.

A szervezet értékelése szerint júniusban, most először a legfőbb belépési pont Európába Spanyolország volt, ahol a múlt hónapban 6400 embert regisztráltak.

“Ez eléggé előrelátható volt” – jegyezte meg Fernando Grande-Marlaska, felidézve, hogy Spanyolországba tengeri úton 2016-ban 8072 ember érkezett, 2017-ben pedig már 22106.
Fernando Grande-Marlaska szerint nem létezik “hívó hatás”, az emberek nem ezért jönnek, hanem menekülnek, “menekülnek az éhség, a reménytelenség elől, egy jobb életért kockáztatják az életüket”.

A Földközi-tenger Európa külső határa, ezért a migrációs politika európai politika, ami európai megoldásokat követel – hangsúlyozta, és hozzátette: rövid és középtávon fokozni kell az együttműködést a kibocsátó és tranzitországokkal, fenntartható módon kell segíteni a fejlődésüket.
A konkrét spanyolországi infrastrukturális intézkedéseket firtató kérdésre válaszolva elmondta: a dél-spanyolországi Cádizban fognak felállítani egy különleges központot, ahol a hatóságok és a civil szervezetek közösen el tudják látni az érkezőket humanitárius és jogi szempontból is, azonban részletekbe nem bocsátkozott ennek tervezett nagyságrendjéről vagy működéséről. (MTI)

Tehát: annak az országnak a miniszterelnöke, amely ország évek óta a menekülthullám egyik célállomása és már régóta fogadják a menekülteket, nem jajveszékel, nem óbégat és nem tolja tele az országot bilikék plakátokkal. Ezzel szemben a kormány együttműködik a civil szervezetekkel, bevonja őket és a lakosságot is a helyzet kezelésébe. Bár ez nincs a közleményben, de attól még tény: az egyházak aktívan részt vesznek a munkában. Apácazárdák és rendházak szállásokat működtetnek, sőt, nyelvoktatást nyújtanak a frissen érkezetteknek. És ezt nem az új kormány kezdte, az előző is ezt csinálta. Spanyolország nem dőlt össze, működik és köszöni, jól van. Csak gondoltam, szólok. Így is lehet élni.

Ezzel szemben:
Magyarország kilép az ENSZ globális migrációs csomag elfogadási folyamatából – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján Budapesten.
“Számunkra Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első számú kérdés”, és ez a dokumentum teljes mértékben ellentétes az ország biztonsági érdekeivel – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a kormány álláspontja szerint az ENSZ globális migrációs csomagja ellentétes a józan ésszel és az európai biztonság helyreállításának szándékával is.

Magyarország nem tartja magára nézve irányadónak azokat a célokat és elveket, amelyeket ez a csomag kinyilvánít, továbbá nem vesz részt az ENSZ-tagállamok állam- és kormányfőinek decemberi marrákesi csúcstalálkozóján, és ha végül az ENSZ közgyűlése határoz a dokumentumról, akkor Magyarország nemmel fog szavazni – sorolta a döntéseket.

A dokumentumot rendkívül veszélyesnek, szélsőségesnek, elfogultnak, a migrációt ösztönzőnek nevezte a miniszter, mondván, “milliók számára jelenthet inspirációt arra, hogy meginduljanak”. Szerinte a csomagnak az az alapállása, hogy a migráció jó és kivédhetetlen jelenség. A kormány ezt az alapvetést elfogadhatatlannak tartja, és olyan rossz folyamatként tekint a migrációra, amelynek rendkívül súlyos biztonsági aspektusai vannak – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy múlt héten ért véget a csomagról szóló kormányközi vitasorozat, amely után az elkészítéséért felelős koordinátorok átadták a szöveget az ENSZ-közgyűlés elnökének, kérve, terjessze elő elfogadásra az ENSZ-tagállamok marrákesi csúcstalálkozóján.

Felidézte azt is, hogy a csomag készítésekor előterjesztették a magyar kormányzat 12 pontos javaslatát, de mivel az ENSZ tagállamainak döntő többsége kibocsátója a migrációs folyamatoknak, a dokumentum alapvető emberi jogként tekint a migrációra, ami “homlokegyenest ellentétes egyébként a nemzetközi jogban megfogalmazottakkal”.

A dokumentum nem foglalkozik ugyanakkor azoknak az embereknek a valóban létező alapvető emberi jogával, akik semmi mást nem akarnak, mint nyugalomban, biztonságban élni a saját hazájukban – fűzte hozzá.

A migrációs csomag elemei közül kiemelte: a szöveg azt szorgalmazza, hogy minden egyes migránst minden – a saját állampolgároknak biztosítottal azonos minőségű – szolgáltatásnak meg kell illetnie a migrációs folyamat teljes időszaka alatt.

Emellett a határvédelemre inkább emberi jogi kérdésként tekint, a migránsoknak képzési programok megtartását írja elő célkitűzésként, bővíti a panasztételi lehetőségeket a nemzeti hatósági eljárásokkal szemben, a migránsok pénzhazautalásaira speciális kedvezményeket kíván megállapítani és a befogadókapacitások növelését célozza – sorolta.

Szijjártó Péter megjegyezte azt is, a dokumentum vitája során folyamatosan arról volt szó, hogy az jogilag nem lesz kötelező, a végén azonban előírja: minden egyes országnak saját nemzeti programot kell megalkotnia a csomagban leírtak végrehajtása érdekében.

Arra a kérdésre, hogy kötelezettségszegési eljárás indulhat a “Stop Soros” törvénycsomag ügyében, a miniszter azt mondta: “megszokhattuk, hogy Brüsszellel szemben mi védjük Európa érdekét (…) és az európai emberek biztonságát, így van ez most is”. Veszélyt hozott Európára Brüsszel migrációs politikája, amelynek az egyik következménye éppen az, hogy az elmúlt három és fél évben 29 jelentős terrortámadás történt Európában, amelyeket migrációs hátterű emberek követtek el – tette hozzá.
Magyarország ezzel szemben biztonsági kérdésként tekint a migrációra – jelentette ki, közölve: a kormány vállalja az eljárással járó vitákat, a jogi harcot, és meg fogja védeni a “Stop Soros” törvényt, rajta keresztül pedig a magyar emberek biztonságát is.
Egy másik felvetésre a miniszter megerősítette: Magyarország nem fogad be egyetlen illegális bevándorlót sem az olasz partokat megcélzó hajókról, sem máshonnan.

Azzal kapcsolatban, hogy a távozó budapesti szlovák nagykövet, Rastislav Kácer egy interjúban élesen bírálta Magyarországot, Szijjártó Péter úgy reagált: felháborító, hogy hazugságokat terjeszt Magyarországról. Meg is tette volna a szükséges diplomáciai lépéseket – mondta a miniszter -, ha nem tudná személyesen a szlovák külügyminisztertől, hogy Rastislav Kácer nem folytatja munkáját a szlovák külügyminisztérium kötelékében. “Ilyen módon egy szlovák állampolgári véleményt hallottunk, amellyel a lehető legkevésbé sem értünk egyet” – közölte. (MTI)

Szép hosszan van ez megfogalmazva, pedig nem oly bonyolult: Orbánnak nem érdeke kezelni a menekültválságot, fenntartani viszont igen. Aki kritizálja a magyar kormányt, az a magyar embereket támadja és persze hazudik. Semmi új, csak a szokásos duma. Menjünk szépen aludni.

 

olkt.hu/kolozsvaros.com