Újra százezrek követelték Prágában, hogy a hatalom ne alakítson ki a „magyarországihoz hasonló” helyzetet

0

Andrej Babiš cseh miniszterelnök lemondását követelte szombaton Prágában a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte kormányellenes tüntetés legalább 200 ezer résztvevője. A tüntetés szervezői szerint Andrej Babiš politikai szerepvállalása összeférhetetlen vállalkozói tevékenységével, ezért vagy meg kellene válnia vagyonától, vagy távoznia kellene a kormány éléről.

A demonstráció másik apropója az volt, hogy vasárnap lesz harmincéves a „bársonyos forradalom”, melynek során Csehszlovákiában 1989-ben Csehszlovákia Kommunista Pártja (CSKP) viszonylag békés keretek között átadta a hatalmat az emberjogi mozgalomnak.

Emlékezetes, hogy Babiš ellen nemrég ugyancsak százezrek mozdultak meg: idén júniusban szintén mintegy negyedmillió ember követelte a miniszterelnök távozását.

Mikulás Minár, a Millió pillanat a demokráciáért társulás elnöke közölte: ha Babiš az év végéig nem tesz eleget a követeléseknek, akkor január 7-én újabb tiltakozási hullámot indítanak el.

Andrej Babiš távozása érdekében a civil társulás aláírásgyűjtést is indított, s a cél legalább egymillió támogató megszerzése. A társulás korábbi, hasonló célú petíciója alá azonban a tervezett egymillió aláírást mindeddig nem sikerült összegyűjteni.

További részletek és a forrás itt:https://merce.hu/2019/11/16/ujra-szazezrek-koveteltek-pragaban-hogy-a-hatalom-ne-alakitson-ki-a-magyarorszagihoz-hasonlo-helyzetet/?fbclid=IwAR2TnQz2JI9l40WlWfG858iF1C3Jq3R_zgRJZAlI9XJn_5IA-YRZe2_kCO4