Ukrán kormány: Jódtablettákat osztanak ki Kijevben atomtámadás esetén

A kijevi városi tanács közölte, hogy kálium-jód tablettákkal látja el a kiürítési központokat arra az esetre, ha nukleáris csapást mérnek az ukrán fővárosra – értesült a Sky News.

A tabletták segíthetnek gátolni a káros sugárzás pajzsmirigy általi felszívódását – ha közvetlenül a nukleáris sugárzásnak való kitettség előtt vagy közvetlenül azt követően veszik be.

Ha evakuálásra van szükség, a tablettákat a nukleáris sugárzással szennyezett területeken osztják ki a lakosoknak – áll a tanács közleményében.

Az orosz elnök nemrégiben kijelentette, hogy minden rendelkezésére álló eszközt bevet annak érdekében, hogy megnyerje a háborút, akár atomhoz is nyúlna.

Jobb félni, mint megijedni

A volt CIA-vezető, David Petreaus szerint a moszkvai vezetők kétségbeesettek, és úgy véli, semmilyen zűrzavaros mozgósítás, de még a nukleáris fenyegetés sem tudja Putyint kihúzni a bajból.

Hozzáfűzte, hogy a helyzet Putyin és Oroszország számára még rosszabb is lehet, ezért komolyan kell venni a fenyegetéseket.

A brit védelmi miniszter hasonló véleményen volt, mint Petreaus, de kiemelte ő is, hogy Vlagyimir Putyin sokszor irracionálisan cselekszik, így jobb félni, mint megijedni.

A német külügyminiszter, Annalena Baerbock elmondta, hogy bár komolyan kell venni Oroszország nukleáris fegyverekkel való fenyegetését, a Nyugat világosan kijelentette, hogy nem fog megijedni ettől.

Nem ez az első alkalom, hogy Putyin fenyegetőzik. Felelőtlen kijelentéseket tesz, amit azonban komolyan kell venni

– mondta Annalena Baerbock varsói látogatásán.