Ukrán kormány: Orbán úgy viselkedik mint Hitler

Orbán Viktor is bekerült abba a közleménybe, amelyet az ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ (SPRAVDI) adott ki az orosz propagandával kapcsolatban.

 

Oleksandr Motuzianyk, az ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ (SPRAVDI) vezetője./Kép. Pravda

 

Orbán Tusványoson: Kevert fajú népekről, a nyugat hanyatlásáról és a hídfoglaló narkósokról./Kép. Telex

 

 

Az ukrán külügy egyik szóvivője már napokkal ezelőtt az orosz propaganda „klasszikus példájának” nyilvánította azt, amit a miniszterelnök mondott Tusványoson hétvégén.

Ebben a dokumentumban az ukránok azt szedték össze, hogy az oroszok milyen hamis állításokat tettek július 22. és 24. közt.

Eközben tértek ki Orbán Viktor beszédére, amelyről azt írták: minden európai érti, hogy Vlagyimir Putyin milyen „új világrendet” akar létrehozni, kivéve Orbán Viktort, aki nyugati szövetségeseit hibáztatta még az Ukrajna elleni invázió miatt is.

Hozzátették, hogy Orbán Viktor a szankciókat is hatástalannak nevezte, amit még Oroszország közelebbi szövetségesei (Belarusz, Nicaragua, Eritrea, Kína, Észak-Korea, Irán) sem tettek meg eddig.

A dokumentumban azt is felidézték, hogy Magyarország „nem tanulta meg a két világháború leckéjét”, és most is „egy olyan diktátor mellett áll, aki harmadik világháborút akar kiprovokálni”.

Hozzátették, hogy az Orbán-beszédre nem sokkal azután került sor, hogy Szijjártó Péter Moszkvában járt, és „különleges feltételek” mellett szerzett gázt, és hogy az Oroszországgal ápolt jó gazdasági kapcsolatoknak köze lehet ehhez a beszédhez.

Mindenki emlékezhet rá, hogy Hitler gázkamráiban ingyen volt a gáz. Egyébiránt pedig Magyarországon forgatták le a Saul fia című filmet, napjaink egyik legjobb alkotását is a háborús bűnökről. Úgy tűnik, hogy Orbán erről már elfeledkezett, de Putyin majd emlékeztetheti rá

– írták az ukrán kormányszerv közleményében.