Ukrán Pravda: A kijevi metró leállította a közlekedést – Csak menedékként működik!

Az ukrán főváros metrója leállította a közlekedést, és menedékként működik

 

– írta Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramban

 

Klicsko beszéde:

 

 “A metró menedék üzemmódba kapcsolt. Nem lesz szállítás.”

 

A polgármester arra kérte a kijevi lakosokat, hogy maradjanak otthon vagy menedékhelyeken, ne menjenek ki, és ne menjenek a városba, kivéve azokat, akik kritikus infrastrukturális vállalkozásoknál dolgoznak.

 

A kijevi metró óvóhelyként működik szombat délutántól./Kép. Pravda

 

 

Sok ezren menekülnek éjszakára a kijevi metró földalatti állomásaira, amelyek óvóhelyként is szolgálnak a harmadik napja tartó orosz invázió során. Mivel az ukrán fővárosban pénteken már civil célpontokat is lövedékek értek, a polgári lakosság nem érzi magát biztonságban a saját lakásaiban.

 

“Dühösek vagyunk, félünk és idegesek vagyunk. Nem tudjuk, mit tegyünk, mert ez az otthonunk, a városunk, a hazánk. Ugyanakkor mentenünk kell az életünket. Elképesztően lesújtó ez a helyzet”

 

– nyilatkozta az Euronews-nak Katerina Mala kijevi lakos.

 

Az ukránok egy része az ország nyugati része, illetve a nyugati szomszéd államok területére menekül, mások bíznak a hadsereg ellenállóképességében.

 

“Itt lent biztonságosnak tűnik minden. Sok ember van itt, családok, ismerősök, barátok. De tudjuk, hogy még sok idő, amire ennek vége lesz. Csak remélni tudom, hogy minden rendben lesz. Bízunk a katonáinkban. És abban is, hogy ebbeől a helyzetből valami jobb fog kisülni”

 

– vélekedett Anabel Csuprina, aki egy metrószerelvényben húzza meg magát éjszakára.

 

Sok ukrán most a nemzetközi közösség reagálásait nézi, egy részük csalódott a nyugati segítségben, más részük reménykedik abban.

 

“Arra kérjük az európai közösséget, hogy segítsen nekünk. Tiltsák ki Oroszországot a bankközi fizetési rendszerből! Kérjük, hogy küldjenek NATO-csapatokat! És azt is, hogy segítsenek biztosítani a légterünket!”

 

– üzeni Olekszander Krivcun kijevi lakos.

 

A metróállomásra való lehúzódás a kijeviek tömegeinek lett az esti rutinja az elmúlt napokban. A héten harmadszor már, és sajnos, várhatóan nem utoljára.

 

 

forrás. Ukrajinszka Pravda