Ukrán szuperfegyver csapott le az orosz légibázisra

Több, hatalmas robbanás rázta meg augusztus 9-én az orosz hadsereg Szakij légitámaszpontját. A robbanásokban legalább 8 darab harci repülőgép és helikopter is megsemmisült. Az akció azért keltette fel a világ figyelmét, mert a támaszpont mélyen az orosz hátországban, a 2014-ben annektált Krím-félszigeten, az ukrán határtól 200 kilométerre található.

Az orosz hadvezetés a robbanást egyrészt balesetnek állítja be azzal, másrészt igyekszik elbagatelizálni az elszenvedett veszteségeit. Egyet mindenképp igyekeztek kizárni: nem lehetett felelős a robbanásokért az ukrán haderő. Ugyanis utóbbi esetben az ukránoknak többszáz kilométert kellett volna megtenniük orosz területek fölött, a légvédelemtől egyáltalán nem zavartatva. Nem véletlen, hogy a támadást, ha némi vonakodás után is, de magára vállalta a kijevi légierő.

A videófelvételeken jól látszik, hogy két robbanás egymástól nagy távolságra, nagyjából egyszerre történik, tehát az egyik spontán robbanás nem tudta volna beindítani a másikat – mondta a 168.hu-nak Jójárt Krisztián, katonai szakértő. Egyértelmű, hogy egy összehangolt támadást látunk, amiben az oroszok komoly veszteséget szenvedtek.

 

A szakértő szerint az viszont már közel sem ennyire egyértelmű, hogy mi okozta a károkat

https://168.hu/kulfold/krim-ballisztikus-raketa-tamadas-orosz-fiasko-242317