Ukrán védelmi miniszter: Lukasenka is belépett a háborúba – Kijev szerint Moszkva fehérorosz tankokkal támadna

Bekövetkezett, ami diplomáciai és médiaforrásokból néhány napja tudható volt: az orosz elnök politikai elkötelezettje, a Belarusz diktátor sem maradhatott ki az Ukrajna elleni orosz háborúból. A kijevi parlament és ukrán lapok értesülései szerint legalábbis Lukasenka csapatai északon elérték Csernyihiv városát.

 

A kijevi parlament Telegramon megosztott üzenete szereint a belorusz támadás tényét megerősítette Vitalij Kijlov, a regionális védelmi erő regionális igazgatóságának vezetője.

A Politico helyszíni jelentések alapján azt írja, egy 33 egységből álló belorusz hadoszlop vonult be a Kijevtől északra fekvő régióba, ahol a mobilkommunikációt elvágták.

A belorusz bevetésre néhány nappal azután került sor, hogy az ország diktátora, Alekszandr Lukasenka népszavazást tartott az alkotmány javasolt módosításáról, amely lehetővé tenné számára az ország feletti ellenőrzés megszilárdítását és az ország nukleáris fegyvermentes övezet státuszának megszüntetését – megnyitva az utat az orosz atomfegyverek esetleges telepítése előtt az országban. Hivatalos adatok szerint a javaslatot 65,16 százalékkal megszavazták.

Két órával a belorusz támadásról szóló hír megjelenés előtt Lukasenka az állami médiának nyilatkozva még kijelentette, nem csatlakoznak az orosz csapatokhoz az ukrajnai invázióban. Vlagyimir Putyin közeli szövetségese azt mondta,

a belorusz hadsereg nem vesz részt katonai akcióban, és soha nem is vett részt.

Ezt bárkinek be tudjuk bizonyítani. Mi több, az orosz vezetés soha nem vetette fel nekünk ezt a kérdést, a fegyveres konfliktusban való részvételünket. És a jövőben sem áll szándékunkban részt venni ebben a különleges ukrajnai műveletben. Erre nincs szükség”.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn azt mondta, Oroszország “gúnyt űzött” Belarusz szuverenitásából azzal, hogy annak területéről indította meg Ukrajna elleni invázióját.

Kijev szerint Moszkva újabb provokációt készít elő Ukrajna ellen. Ukrán felderítők szerint belarusz csapatok törhetnek be Ukrajna területére. Kijev szerint háromszáz fehérorosz harckocsi sorakozott fel a belarusz–ukrán határ közelében, írta a pravda.com.ua.

A konvoj állítólag még nem lépte át a fehérorosz–ukrán határt, mintegy harminc kilométerre várakozik attól. A kijevi védelmi minisztérium szerint nincs kétség, ez egy szándékos akció, Moszkva fehérorosz egységekkel is támadást tervez Ukrajna ellen.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a minap aggasztónak nevezte, hogy a Fehéroroszországban vasárnap tartott népszavazás az alkotmány módosított változatában eltörli azt a kötelezettséget, hogy az állam területe atomfegyvermentes övezet maradjon.

A politikus hangsúlyozta:

az Európai Unió határozottan elítéli, hogy Fehéroroszország részt vesz az Ukrajna elleni orosz agresszióban.