Undorító: Leszavazta a Fidesz-KDNP azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a gyerekes családok kilakoltatását

0

Ma került az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága elé az a törvényjavaslat, amelyet A Város Mindenkié (AVM) csoport és az Utcajogász Egyesület dolgozott ki. Ennek lényege, hogy a gyermekes családok esetében felszámolná az elhelyezés nélküli kilakoltatások gyakorlatát.

A törvénytervezet a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását úgy tiltotta volna meg, hogy kötelezte volna a települési önkormányzatokat arra, hogy biztosítsanak elhelyezést a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak. Emellett az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség akkor, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A Népjóléti Bizottság kormánypárti többsége azonban leszavazta a javaslatot, ezért az nem kerül az Országgyűlés elé szavazásra.

A bizottsági ülésen nem kapott szót az AVM. Korózs Lajos az MSZP alelnöke és a Népjóléti Bizottság elnöke valamint Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője az ülés utáni sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy Selmeczi Gabriella, a bizottság fideszes alelnöke szerint az csak hátráltatja a vita szakmaiságát, ha egy civil szervezet hozzászól.

A kilakoltatási moratórium április 30-án lejárt, ezután az ellenzéki pártok és független országgyűlési képviselők rendkívüli ülést kezdeményeztek a javaslat tárgyalására. Az ülés azonban határozatképtelen lett, mert a fideszes képviselők nem mentek el rá.