Uniós országok közös nyilatkozata a felhatalmazási törvény miatt!

0

13 európai ország fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy bizonyos vészhelyzeti intézkedések veszélybe sodorhatják a jogállamiságot, a demokráciát és az alapjogok érvényesülését.

A német, francia, spanyol, olasz, holland, belga, luxemburgi, dán, svéd, finn, görög, ír, portugál kormányok közös nyilatkozatát a 444.hu vette észre a holland kormány honlapján.

A nyilatkozat elismeri, hogy a rendkívüli időkben rendkívüli intézkedésekre van szükség az emberek védelme és a válságkezelés érdekében, de, mint írja,

a vészhelyzeti intézkedéseknek a céllal szigorúan szükségesnek és arányosnak kell lenniük, időbeli korláttal és az alapos felülvizsgálat lehetőségével felruházva.

Emellett arra is figyelmeztetnek, hogy a sajtó- és szólásszabadságot nem korlátozhatják az intézkedések.

A 13 kormány úgy gondolja, hogy Európának közösen kell átvészelni ezt a nehéz időszakot és közösen kell megvédenie az európai értékeket. Ezért támogatják az Európai Bizottságot abban, hogy az összes kormány vészhelyzetei intézkedését vizsgálja meg.

Emellett arra kérik az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterekből álló Állandó Ügyek Tanácsát, hogy vegye napirendre a kérdést, amikor arra alkalmas az idő. Ez utóbbi fontos fejlemény, hiszen a magyar és a lengyel jogállamiság védelmében folyó hetes cikk szerinti eljárás is más szintre lépett, mikor az Európai Bizottság és az Európai Parlament helyett már a miniszterek – azaz érintett kormánytagok egyenrangú kollégái – foglalkoztak az üggyel.

A nyilatkozat nem említi név szerint Magyarországot. De az elmúlt napokban az európai politika számos szereplője is hasonló aggályokat fejezett ki a magyar koronavírus-törvénnyel kapcsolatban.

via. 444.hu