Ursula von der Leyen: Csak az európai szolidaritás védheti meg a magyar állampolgárokat

Az Európai Bizottság elnöke szerint az energiaválság európai léptékű, ami európai léptékű választ érdemel. Ursula von der Leyen úgy véli, ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjék a magyar állampolgárokat. Von der Leyen a magyar rezsicsökkentés átalakításáról is beszélt.

Ursula von der Leyen szerint Oroszország fegyverként használja az energiát, ezt pedig mi sem mutatja jobban, mint az, hogy eddig tizenkét tagállamot részben vagy teljesen elvágtak az orosz gáztól. Éppen ezért fel kell készülni az orosz gázszállítás további vagy akár teljes megszakítására.

Elmondása szerint határozottan üdvözli, hogy az EU rekordidő alatt megállapodott egy ambiciózus közös gázmegtakarítási tervről. Ez döntő lépés ahhoz, hogy szembenézzenek azzal a putyini fenyegetéssel, miszerint a gázszállítás teljesen leállhat.

A gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésére vonatkozó közös kötelezettségvállalás jelentős. Ez segít feltölteni a tárolóinkat tél előtt

– mondta a Portfoliónak adott interjújában az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen arról is beszélt, hogy a tagállamok közötti szolidaritás elengedhetetlen, ha harcolni akarnak az Oroszország felől érkező energetikai zsarolással szemben.

Hozzátette, hogy az uniós országok olyan szorosan össze vannak kapcsolva, hogy ha az egyik tagállamban következne be ellátási zavar, az az uniós gazdaság egészére nézve is káros következménnyel járna.

„Ezért fontos, hogy minden uniós ország csökkentse a keresletet, növelje a tárolást és kész legyen megosztani a gázt a rászoruló tagállamokkal”

 

– tette hozzá.

 

Majd azzal folytatta: kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal, hogy jobban megértsék a vészhelyzeti tervet és a szomszédos országokra gyakorolt hatásait, azonban úgy véli, hogy az egyoldalú intézkedések csak tovább súlyosbítják a helyzetet, és nem járulnak hozzá a problémák megoldásához.

Ismétlem, ez európai léptékű válság. Ezért európai léptékű választ érdemel. Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a magyar állampolgárokat

– nyilatkozta Ursula von der Leyen a lapnak.

A magyar rezsicsökkentés módosításáról úgy fogalmazott: meg kell találni a megfelelő egyensúlyt az alacsony jövedelmű fogyasztók és a kiszolgáltatott vállalkozások célzott támogatása között, amelyeknek nincs mozgásterük.

Ami az ipart illeti, az elnök elmondta: iránymutatást adtak a tagállamoknak arra, hogyan érjék el a 15 százalékos célt az ipari ágazatban úgy, hogy közben biztosítják a társadalom és az értékláncok zavartalan működését.

A tagállamok például aukciós vagy pályázati rendszereket hozhatnának létre arra, hogy ösztönözzék az ipari szereplőket energiafogyasztásuk csökkentésére.