Ursula von der Leyen: Határozatlan ideig nem tarthat a vészhelyzeti felhatalmazás

0

A magyar parlament által hétfőn elfogadott törvényt és annak kormányzati végrehajtását is vizsgálni fogják. Kovács Zoltán államtitkár szerint mindenben egyetért a kormány az EB-elnökkel.

Az Európai Bizottság szorosan nyomon követi majd az uniós tagállamoknak a koronavírus kapcsán alkalmazott új intézkedéseit – közölte Ursula von der Leyen kedden.

Az EB elnöke ugyan nem említette meg a magyar felhatalmazási törvényt, de a bizottság honlapján közzétett nyilatkozata több ponton is egyértelműen utal arra.

Von der Leyen hangsúlyozta, hogy az Európai Unió alapját a szabadság, demokrácia, jogállamiság és emberi jogok tisztelete adja. És bár a mostani rendkívüli helyzetben szükséges, hogy a kormányoknak meglegyenek a megfelelő eszközeik a gyors és hatákony fellépéshez, ez nem történhet az uniós alapelvek kárára.

Jogbiztonság és sajtószabadság nélkül nem működhet egy demokrácia, hangsúlyozta von der Leyen. Mint fogalmazott, soha ennyire nem volt még fontos, hogy az újságírók zavartalanul végezhessék dolgukat, és tájékoztathassák az embereket a félretájékoztatás és a dezinformáció ellenében.

A vészhelyzeti intézkedéseknek arra kell korlátozódnia, ami feltétlenül szükséges és szigorúan arányos – szögezte le a politikus. Kiemelte azt is, hogy ezek nem tarthatnak határozatlan ideig. A kormányoknak pedig gondoskodnia kell ezek rendszeres ellenőrzéséről is. Az uniós országoknak össze kell dolgoznia a krízis során, ezért az EB az együttműködés szellemében fogja figyelni, hogy ki hogyan kezeli a vészhelyzetet.

Vizsgálják a magyar intézkedéseket

Az EB megvizsgálja a magyar parlamentben által hétfőn elfogadott törvényt és annak kormányzati végrehajtását – erősített rá az előbbiekre Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület keddi online sajtótájékoztatóján. A szóvivő szerint az uniós biztosok a szerdai ülésükön kerítenek erre sort.

A rendkívüli helyzet és az annak okán hozott rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel, valamint a magyar alkotmánnyal – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ugyancsak kedden. Kovács ezzel von der Leyen közleményére válaszolt, Twitter-üzenetben. Állította: a magyar kormány “teljes mértékben egyetért” az EB-elnökkel, ezért a meghozott intézkedések kizárólag a koronavírus-járvány elleni küzdelemre irányulnak. Kovács szerint az EU értékeit, a jogállamiságot és a sajtószabadságot is tiszteletben tartja a magyar kormány.

A parlament hétfőn fogadta el a felhatalmazási törvényt, ami már kedden hatályba is lépett. A vitatott törvény szerint az Országgyűlés határidő nélkül meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kabinet vezetett be a koronavírus-járvány kezelésére, és amivel lehetővé válik, hogy a kormány további, a törvényektől eltérő rendeleteket alkosson a veszélyhelyzet ideje alatt.

A kormány a felhatalmazási törvény adta lehetőségeivel kiiktathatja a parlamenti kontrollt, annak kormányt ellenőrző funkcióját. Ez nem feltétlenül jelenti a parlament összehívásának mellőzését, de a beleszólás mellőzését igen.