Az Európai Unió nem lesz képes helyreállítani a normális kapcsolatokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miután teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.

 

Ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője nyilatkozta a Natalia Moseychuk ukrán televíziós műsorvezetővel készített interjúban.

Ursula von der Leyen ad interjút az ukrán Unian hírportálnak./Kép. Unian/Twitter

Így válaszolt arra a kérdésre, hogy Oroszország fél-e az Európai Unióban, és hogy megpróbálják-e “megmenteni” az orosz elnököt.

 

“Putyin olyan ember, akinek a lelkiismeretén van ez a szörnyű bűnháború. Bűnöző, és bűnözőként meg kell fizetnie azt az árat, amely arra késztetett minket, hogy fizessünk. Fizesd ki az általa okozott károkat”

 

– mondta Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság vezetője emlékeztetett arra, hogy már hat szankciócsomagot vezettek be, amelyek súlyosan aláássák az orosz gazdaságot.

 

“Mélyebben és mélyebben , annál tovább húzódnak. Így lehetetlen, hogy visszatérjünk a putyini normális kapcsolatokhoz”

 

– hangsúlyozta.

 

Amint arról az UNIAN korábban beszámolt, június elején az Európai Unió végül jóváhagyta az Oroszországgal szembeni szankciók hatodik csomagját, amely magában foglalja az olajembargót és a Sberbank SWIFT-től való leválasztását.

 

Korábban Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Emmanuel Macron francia elnök felajánlotta neki, hogy területi engedményeket tesz “Putyin arcának megőrzése” érdekében.