Ursula von der Leyen: „Oroszország már elveszítette ezt a háborút”

Pozitív döntést vár a hét második felében esedékes uniós csúcson az Európai Bizottság elnöke az ukrán és a moldovai tagjelöltség ügyében, és reméli, hogy ezt a Nyugat-Balkán országai is bátorító jelzésnek tekintik majd. Az EU kiszélesítését és mélyítését egyformán fontosnak, de két egymástól elkülönülő folyamatnak tekinti, és a külpolitikai döntéseknél szükségesnek tartja az egyhangúság elvének feladását Ursula von der Leyen, aki öt európai lapnak, köztük a Szabad Európának adott interjút hétfőn az Európai Tanács e heti ülését megelőzően.

Az Európai Bizottság elnöke nagyon bízik abban, hogy az állam- és kormányfők a hét második felében esedékes ülésükön pozitív választ adnak a testület javaslatára, megadva a tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának (Georgiának pedig bizonyos feltételek teljesítésétől teszik függővé). „Tudom, hogy a tagjelöltség már most nagyon pozitív hatást gyakorolt az ország erkölcsi tartására” – tette hozzá Ursula von der Leyen, aki hétfőn nyilatkozott több európai lapnak, köztük a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar kiadásának.

Eredményeket vár Ukrajnától az EU a korrupció és az oligarchák elleni küzdelemben

A testület elnöke hangsúlyozta, hogy Ukrajna már eddig is hosszú utat tett meg a reformokban, különös tekintettel az igazságszolgáltatás függetlenségére, a korrupcióellenes fellépésre, megfelelve többek között a Velencei Bizottság által tett ajánlások nyolcvan százaléknak. Ursula von der Leyen külön is kiemelte, hogy Ukrajna a korrupció elleni harc jegyében mindmáig egyedüliként egy oligarchaellenes törvényt is elfogadott, és megkezdte a végrehajtását is.

„Ugyanakkor még mindig rengeteg a teendő, és ezzel az ukránok is tisztában vannak. Az intézmények felálltak, de még életet kell lehelni beléjük. Eredményeket szeretnénk látni az oligarchaellenes törvény végrehajtásában és a korrupció elleni fellépésben” – szögezte le a bizottság elnöke.

Tovább a cikk és az interjú a (szabadeuropa.hu)-n olvasható.