USA: Elképzelhető, hogy a kínai Sinopharm vakcina semmit nem véd a koronavírus ellen – Lehet Kína átverte az egész világot

Az Egyesült Arab Emírségekben március közepe óta több ember is kapott egy harmadik dózist az elméletileg két adag után védettséget biztosító Sinopharm-féle vakcinából – írja a Napi.hu a CNN cikkére hivatkozva.

 

Azóta kutatják az immunválasz kialakulását több oltottnál. Közben Kínában egy kórházi orvos azután fertőződött meg, hogy hetekkel korábban megkapta az oltást. Mindez nem jelenti azt, hogy a készítmény ne működne, de további kutatásokat indokolhat, hogy egyes esetekben miért nem kellően hatásos, így az oltási kampányokban is figyelhetnek ezekre a szempontokra.

 

Március 10-én derült ki, hogy az Egyesült Arab Emírségekben, ahol az elsők között kezdték el használni a Sinopharm-vakcinát, több embernél is azt tapasztalták, hogy nem termelődött elég antitest az oltott emberekben, vagyis nem alakult ki a szervezetükben kellő védettség az oltóanyaggal. Az országban ezért többeknek is előírtak egy harmadik adagot a kétdózisos vakcinából, hogy erősítsék a készítmény hatását.

 

Az emírségek egészségügyi hatósága sem nevezte meg, hogy pontosan hány esetben, az oltottak hány százalékánál lehet szükség erre a harmadik dózisra, de minden esetben hangsúlyozták, hogy kevés emberről van szó. – A magyar kormány is ezt közölte a hír megjelenése után.

Az Egyesült Arab Emírségek Sinopharm-disztribútorának, a G42 Healthcare-nek a kutatási igazgatója, Walid Zaher most megerősítette, hogy valóban szükséges egyeseknél egy ismétlő oltás.

 

Dubai Eye 103.8 rádiónak részletekbe újfent nem bonyolódva annyit közölt, hogy “nagyon kevés érintett van”, de az egészségügyi hatóságokkal együtt vizsgálják, mennyi emberről lehet szó. Azt javasolta, hogy a készítménnyel oltottak egyeztessenek az orvosukkal, valamint három hónappal a második dózis felvétele után végeztessenek antitest-vizsgálatot.

 

 

Az alacsony antitestszámot nehéz megbecsülni, mert minden laboratórium saját tesztet használ a mérésükhöz – tette hozzá Zaher, aki jelezte, hogy az országban ingyenesen kaphatnak ismétlő vakcinát, akiknél nem elég erős a védettség.

 

Kínában is felvetődtek kérdések

Az amerikai Washington Post arról ír, hogy Kínában is több embernél jelentkezett a probléma, az oltások dacára alacsony maradt az antitest-szám a szervezetükben. A 1,4 milliárd lakosú országból azonban tömegekről nem hallani, akiknél hasonló helyzet állna fenn, tehát egyelőre tényleg nem megbecsülhető, hogy az oltottak hány százalékánál jelentkezhet ez a nehézség.

Kínában próbálják viszonylag transzparensen kezelni a helyzetet, miután kiderült, hogy egy klinikai patológus megfertőződött a koronavírussal annak ellenére, hogy hetekkel korábban beoltották a második vakcinával is.

A hétvégén az egészségügyi hatóságok is jelezték, hogy igaz a hír, az érintettnél súlyos tüdőgyulladást okozott a koronavírus-fertőzés. Bár nem nevezték meg, hogy a Sinopharm-oltást kapta, de az adott kórház dolgozói ezt a készítményt kapták meg.

Egy sajtótájékoztatón Zsao Fu, a Kínai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ immunizációs programjának vezető szakértője is válaszolt az orvos esetével kapcsolatos kérdésekre, és három lehetséges magyarázatot is adott:

  • lehet, hogy már fertőzött volt az illető, amikor megkapta az oltást;
  • kevés ember esetében elképzelhető, hogy a szervezet nem reagál az új korona-oltásra, de még nem tudni, mekkora lehet a nem reagálók aránya;
  • az inaktivált vírust tartalmazó vakcinák esetében lehet, hogy még két dózis után az antitest-titer nem megfelelő, és szükség lehet egy harmadik injekcióra.

Zsao elmondta, hogy általában az oltások szerepe az, hogy a legtöbb ember számára védelmet alakítson ki a szervezetben, ami leginkább azt segíti, hogy a súlyos lefolyású betegséget megelőzze. A külföldön jelenleg használt oltóanyagok értékelési eredményei alapján az oltás beadása után valójában kevés olyan ember lehet, akinél ez a védettség sem alakult ki.

 

“Egyes esetekben a védelmi hibák egyedi vagy más okból következnek be, kutatást és vizsgálatot folytatunk a probléma feltárására”

 

– idézi a Weixin lap a szakértőt.

Fontos tehát jelezni, hogy egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy a Sinopharm-készítményével komoly problémák lennének, egyelőre kevés esetről tudni, és egy nem régen használt oltóanyagról van szó. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a gyártó szerint a védettség – amint azt a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet előirata is jelzi – a második oltás után kapott 28. napra alakul ki biztosan. Ez azt jelenti, hogy mivel a két injekciót egymástól 21-28 napra kell beadni, két hónapig az oltottaknak úgy kell viselkedniük, mintha nem kaptak volna vakcinát.

A Magyarországon is nagyjából egy hónapja használt készítményt a már eddig beoltott közel 1,5 millió ember 26,37 százaléka kapta meg, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök is.

A Sinopharm-oltások kapcsán korábban megkerestük az operatív törzset és a kínai gyártót is kérdéseinkkel, egyelőre nem kaptunk választ.