USA: Ha kell atomfegyverrel védjük meg Japánt

Az Egyesült Államok megújította biztonsági garanciáját Japánnak. Ez szükség esetén atomfegyverek bevetésére is vonatkozik – derül ki a Joe Biden amerikai elnök és Szuga Josihide japán miniszterelnök pénteki washingtoni találkozóját követően közzétett közös nyilatkozatból, írja a Voanews és a Reuters.

 

Szuga Josihide és Joe Biden© Fotó Pool / Getty Images Hungary Szuga Josihide és Joe Biden

 

A dokumentum szerint az Egyesült Államok biztonsági garanciája kiterjed a Kína által magáénak tulajdonított, ám japán fennhatóság alatt álló – lakatlan – Szenkaku- (kínaiul Tiaojü-) szigetekre is a Kelet-kínai-tengeren.

az Egyesült Államok szükség esetén

habozás nélkül teljesíti vállalt kötelezettségét Japán védelmére minden képességével, ideértve a nukleáris képességeit is

– áll a nyilatkozatban. Az amerikai kormány elítél minden egyoldalú cselekedetet, amely Japán ellenőrzését hivatott aláásni a Szenkaku-szigetek felett.

A vitatott hovatartozású szigetek körül az utóbbi időben többször is kínai hajók jelentek meg, további súrlódást okozva a két ország viszonyában. Az Egyesült Államok atomarzenáljával Japán védhatalmának számít. A szigetország területén több ezer amerikai katona állomásozik.

A közös nyilatkozatban Japán és az Egyesült Államok az indiai- és csendes-óceáni térség hajózásának biztonságát emelte ki a nemzetközi joggal összhangban, különös tekintettel a Kelet-kínai- és a Dél-kínai-tengerre, ahol a pekingi vezetés területi követeléseket próbál érvényesíteni. A két szövetséges ország emellett hangsúlyozta a béke és biztonság fontosságát a Tajvani-szorosban. Kína saját területének tarja Tajvant.

A japán kormányfő az első külföldi vezető, akit hivatalos látogatáson fogadott az amerikai elnök, mióta hivatalba lépett. Szakértők szerint ez a lépés is azt mutatja, hogy Washington központi szerepet szán Japánnak abban a törekvésében, hogy csökkentse Peking egyre növekvő befolyását.