USA: Több víruskutató egyetem szerint a koronavírus elleni vakcina csak 3 hónapig véd, utána bárki fertőzött lehet

A Fehér Ház járványügyi főtanácsosa, Dr. Anthony Fauci aggodalmát fejezte ki egy esetleges koronavírus elleni vakcina tartósságát illetően, szerinte esély van arra, hogy egy ilyen gyógyszer nem sokáig ad védelmet a vírussal szemben – írja a cnbc.com és a CNN.

A Fehér Ház járványügyi főtanácsosa, Dr. Anthony Fauci szerint esély van arra, hogy ha lesz vakcina a koronavírus ellen, az nem fog sokáig védelmet nyújtani. Ha a COVID-19 úgy viselkedik, mint más koronavírusok, akkor valószínű, hogy nem beszélhetünk hosszú távú immunitásról még vakcinával sem – mondta.

Ha megnézzük a koronavírusok történelmét, a leggyakoribb koronavírusok (amelyek az influenzajárványokat okozzák) elleni védőoltások is 3-6 hónapra szólnak, de mindig kevesebb időszakra, mint egy év.

Az amerikai járványügyisek szoros együttműködésben állnak a Modernával, amely jelenleg már egy ígéretes, koronavírus elleni vakcinával rendelkezik.

Fauci szerint a Biontech cég mintegy 30 ezer embert vonhat be az új vizsgálatokba. Elmondása szerint legalább négy olyan kísérleti fejlesztés van, amibe ő is bele van vonva.

A szakértő abban bízik, hogy 2021 elejére már milliószámra fognak rendelkezésre állni a vakcinák.

Amerikai szakemberek és tudósok szerint 2021 első felében lehet meg a vakcina az új koronavírussal szemben, 12-18 hónappal azt követően, hogy kínai tudósok először azonosították az új típusú vírust.

A szakértő szerint a mutálódott gyorsabban terjedő vírustörzs védettsége ellen folynak a vizsgálatok, de lehet a mutálódott törzs ellen nem véd.

Ez egyébként rekord gyorsaságú vakcinafejlesztés lenne, általában tíz évbe is beletelhet, mire hatásos és biztonságos ellenszert találnak.

A leggyorsabban kifejlesztett vakcina eddig  a mumpsszal szembeni volt, de ehhez is négy évnyi kísérletezésre volt szükség, mire 1967-ben engedélyt kapott a hatóságoktól.

A fertőzés után csak 2-3 hónapig védenek a megjelenő antitestek egy friss kutatás szerint. Ha valóban ez a helyzet, akkor egy védőoltás sem hoz ki többet a szervezetből.

A koronavírus-fertőzésből felgyógyulóknál kialakul a védettség a fertőzéssel szemben, ám az néhány hónap alatt leépül – írja a londoni King’s College víruskutatóinak megjelenésre váró tanulmánya nyomán a Guardian.

A tudósok 65 fertőzött személyt vizsgáltak meg (77 százalékuk férfi, átlagéletkoruk 55 év), állapotukat 94 napig követték onnantól, hogy megjelentek náluk a vírusra jellemző tünetek.

Úgy találták, az újrafertőzéssel szembeni védettséget adó antitestek száma a fertőzés után átlag 23 nappal volt a legmagasabb.

A vizsgált személyek 60 százalékánál alakult ki erős védettség, ez az erős védettsége azonban átlagosan 65 nap után már csak az emberek 17 százalékának volt meg.

Az eredmények alapján az újrafertőzéssel szembeni védettség mértéke a korábbi megbetegedés súlyosságától is függ.

A kutatást vezető főlaboráns prof. Dr. Katie Doores úgy nyilatkozott a lapnak:

 

ha a fertőzés után 2-3 hónapig védenek a megjelenő antitestek, akkor egy védőoltás után is csak ennyi ideig tarthat a kialakuló védettség.