Útinform: Káosz van az utakon több megyében a hó miatt!

0

Az Útinform péntek délutáni beszámolója szerint a következő a helyzet az utakon:

– Az 52-es főúton Kecskemét közelében a 78-as km-nél több autó koccant össze, a műszaki mentés idejére a fél útpályát lezárták ezért több mint 1 km-es torlódás alakult ki.

Útinform: vannak nehezen járható utak a hófúvás miatt, egyet le is zártak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

– Élénkül a járműmozgás a délutáni forgalomnak megfelelően Budapest felé az M3-as autópályán az M0-ástól befelé, valamint az M1-M7 közös szakaszán. Lassú haladásra lehet számítani az M2-es autóúton Gödnél, a 10-es főúton az ürömi elágazás előtt, a 11-es főúton Szentendrénél, valamint az M0-s körforgalomnál Budakalászon. A 31-esen Mendénél, a 4-es főúton Monor és Üllő között, az 51-es főúton Dunaharaszti térségében az M0-s felhajtóig.

– Hegyeshalomnál az M1-es autópálya határátkelőnél a ki- és belépő oldalon is zavartalan a közlekedés.

– Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok valamint Fejér megyében a korábbi hóátfúvások nyomán többfelé télies útviszonyok nehezítik a közlekedést. Közel 20 alsóbbrendű úton csak nehezen fenntartható a közlekedés, az Abaújszántó Pere közötti út pedig járhatatlanná vált, (3704-es jelű út), azt a 7-es és a 13-as km között lezártak. Elzárt település nincs az országban.

Útállapot:

A Dunántúlon nagyrészt csapadékmentes az idő. Baranya, Tolna és Pest megye környezetében, valamint a Duna vonalától keletre hószállingózást, illetve változó intenzitású havazást jeleztek. Jellemzően a Duna-Tisza közén és északkeleten intenzívebb a havazás.

A gyorsforgalmi utak burkolata többnyire sónedves, az M3-as autópálya keleti szakaszán lehet hókásás burkolat.

A főutak és a mellékutak burkolata a Dunántúl nagy részén sónedves, illetve száraz. Baranya,Tolna megyében, a Duna-Tisza-közén, a Tiszántúlon, valamint az Északi -középhegység térségében havas-latyakos-hókásás burkolatot jelentettek, ezért lassabb közlekedésre kell számítani. Télies útviszonyokra kell még számítani a Bakony útjain is. A Dunántúlon Keszthely és Sárvár térségében erős északi szél fúj, a Dunántúl nagy részén élénk a légmozgás. A látási viszonyok általában jók, de Vác térségében csak 100-300 m közötti a látótávolság. Nógrád megyében is sok útvonal havas, hókásás, ezért megnövekedett idejű közlekedés a mérvadó.

A 8-as főúton, Devecser térségében a 86-as km-nél egy kisteherautó és egy személyautó ütközött össze a csúszós úthelyzet miatt. A helyszínelés idejére a fél útpályát lezárták, rendőrök irányítják a váltakozó irányú forgalmat.

A hőmérséklet -9 és 0 C fok között változik.