Vadai Ágnes: Orbán elbukta a parlamenti felhatalmazást Brüsszelben – A DK az országgyűlés rendkívüli összehívását kezdeményezi

0

Orbán elbukta a parlamenti felhatalmazást Brüsszelben – A DK az országgyűlés rendkívüli összehívását kezdeményezi. 

Orbán Viktor elbukott Brüsszelben.
Nem csak kevesebb pénzt szerzett Magyarországnak, mint korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hanem a tarisznyájába tett országgyűlési felhatalmazással is szembement.
Csak olyan megállapodást írhatott volna alá, amelyben nem szerepel a pénzek kifizetésének jogállami feltétele. Csak olyan megállapodást írhatott volna alá, amelyben civil szervezetek nem kapnak uniós támogatást. Csak olyan megállapodást írhatott volna alá, amely leállítja a 7-es cikkely szerinti eljárást kormányával szemben. Csak olyan megállapodást írhatott volna alá, amely szerint a szegényebb tagállamok nem kaphatnak kevesebb pénzt, mint a gazdagabbak. Ezekből egy sem valósult meg.
Orbán vagy előre tudta, hogy becsapja az országot és a parlamenti szavazógépeit, vagy túlbecsülte háttérzajnak minősülő érdekérvényesítő képességét. A miniszterelnöknek az Országgyűlés előtt kell beszámolnia arról, hogy miért bukott el a tárgyalásokon mind a négy, az Országgyűlés által rábízott ügyben.
Ezért a Demokratikus Koalíció – a többi ellenzéki párt támogatását kérve – a parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi.