VAGY AZ ALÁÍRÁSOD KERÜL A PAPIRRA VAGY AZ AGYVELŐD?!

0

A fideszes médiagólem létrehozásával harmincmilliárd forint értékű vagyonról mondtak le az érintettek. A Liszkay Gábor vezette médiavállalkozás azonban ingatag lábakon áll: az alapítvány nem lehet ellenzékben, különben összeomlik. Sokan beléptek Vajnát kivéve! Így neki is meg kellett halnia. Természetesen véletlen balesetben, vagy mint Welsz Tamásnak.

Liszkay Gábor képtelen nyereséges vállalkozást vezetni, ő csak és kizárólag szocialista nagyvállalat irányításához ért, amely stabilan működik, ám folyamatosan veszteséget termel – mondja egy szerkesztő, aki dolgozott a Magyar Nemzet volt főszerkesztője alatt. Így aztán találó, hogy a közösségi médiában halálcsillagnak csúfolt új kormányzati médiabirodalom nonprofit formában működik majd. A nyereséget tehát eleve kizárja a monstrum létrehozását parancsba adó Orbán Viktor, a veszteséget állami hirdetések sokaságával tüntetik el – írja e heti számában a HVG.

Létrejött a közmédiás MTVA klónjának is nevezhető Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, amely kevés kivételtől eltekintve egyetlen szervezetbe fogja össze a Fidesz által elfoglalt vagy létrehozott sajtótermékeket. Most azonban már arról is sejtésünk van, hogyan vehették rá a cégeik átruházására azokat a médiatulajdonosokat, akik elhitték, hogy valóban övék, ami papíron a birtokukban van, és érdekeik szolgálatába állították az adott felületet (mint amikor Schmidt Mária lapja a tulajdonos lányával csinál interjút a családi biznisz szárnyalásáról). Az egyik ilyen vállalkozó a HVG információi szerint szűk körben azt hangoztatta, hogy a Fidesz már előkészített egy törvényt, amely szerint a jövőben csak nonprofit alapon működő sajtótermékek fogadhatnak be állami hirdetéseket.

Ha egy ilyen rendelkezés hatályba lépne, egy csapásra súlyosan veszteségessé válna a kormánypárti magánsajtó jelentős része. A tulajdonosok tehát dönthettek, hogy páriaként, saját zsebből finanszírozzák tovább a vállalkozásukat, vagy Spéder Zoltán sorsát ismerve inkább önként Liszkaynak ajándékozzák azt.

További részletek a HVG legfrissebb számában.