Vajda Mihály: “Orbán lassan tényleg koronát rakat a fejére, pláne ha repül az ország az EU-ból!”

0

Vajda Mihály filozófus és szociológus egyetemi tanár szerint Orbán lassan koronát rakat a fejére, főleg ha nem leszünk uniós tagállam.

Játszunk el a gondolattal – kezdte mondandóját a filozófus.

“A mai parlamenti ellenzék próbára tehetné a kétharmadot. Vajon mi történne akkor, ha közös ellenzéki előterjesztésként beterjesztenék javaslatukat a királyság visszaállítására, és kezdeményeznék, hogy Orbán Viktor fejére kerüljön Szent István koronája.
Természetesen rögzíthetnék, hogy a korona örökletes, az Orbán-ház jogos tulajdona. Vajon egy ilyen alaptörvény módosításhoz mit szólna a fideszes szavazógépezet, és miként viszonyulna hozzá maga az érintett, akik egyébként is korona nélküli királya Magyarországnak vagy nem is királya, hanem diktátora.
Rossz nyelvek szerint időnként esténként visszajár a parlamentbe, és a fejére teszi a koronát. Talán már a koronázásáról is álmodik két focimeccs között, ki tudja.”

Talán nem tévedek nagyot,

“amikor úgy gondolom, hogy Vajda Mihályt is hasonló gondolatok foglalkoztatták, amikor a koronázásról beszélt. Igazi próbája lehetne egy ilyen előterjesztés annak, mit is gondolnak fideszes berkekben a jogállamról, a demokráciáról. Kiderülhetne talán még az is, hogy Orbán és pereputtya számára miért a Horthy-rendszer az követendő példa, napjainkban még csak külsőségeiben. De a Vár adott, a korona kézzelfogható közelségben van, emberünk hataloméhségének pedig nincsenek korlátjai.”