Vajna 36 milliárdja.

0

Andy Vajna halála után a filmmágus és kaszinókirály birodalmában régi harcostársa,Samuel Russell Falconello vette át a stafétabotot. Legalábbis ő foglalta el a birodalom központi társaságának, az Egyesült Államokban, Delaware államban bejegyzett Cinergi Pictures Entertainment Inc.-nek a megüresedett elnöki posztját. Vajna magyarországi vagyonát 70 milliárd forint közelébe becsülték a milliárdos toplisták készítői, és ennek jelentős része az offshore paradicsomban működő Cinergiben összpontosul. Így alakította át a cégstruktúrát a sztárproducerből lett NER-milliárdos a múlt év végén.
Az AV Investmentset 2014-es alapításától fogva Andy Vajna vezette, de hamarosan ügyvezetőtársul hívta Falconellót e fontos társaság élére. Ebben futnak össze – többnyire közvetett tulajdonlással – a fő érdekeltségek: ide van bekötve a TV2 kereskedelmi televíziót birtokló cég, a tévének beszállító IKO Holding Kft. a rádióüzemeltető Rádió Plus Kft., és nem utolsó sorban a kaszinókhoz vezető érdekeltség, a luxemburgi székhelyű AV Investments S.A., illetve a Nobu luxuséttermet működtető Buno Kft. is. A kiemelt szerepét mutatja az is, hogy a céget vivő hármas, Vajna, Falconello és Kovács Andrea számára összesen 170 ezer dollár (47 millió forint) javadalmazást tüntetett fel a cég 2017-es beszámolójában. A nyereség kivételéről, az osztalék kifizetéséről speciálisan rendelkeztek: a cégben akkor 90 százaléka volt Vajnának és 10 százaléka a Cinerginek, 2 millió dollár alatti nyereségnél azonban éppen fordított a nyereségkivét, azaz 90 százalékra jogosult a kisebbségi Las Vegas-i tulaj.

Az AV Investmentsnél röviddel Vajna január 20-ai halála után, február elején alapítói határozatot hozott az időközben 100 százalékos tulajdonossá vált Cinergi. Falconello aláírásával úgy rendelkezett: nem nevez ki ügyvezetőt Vajna helyére, a másik két ügyvezető viszi tovább a boltot, Falconello és Vajna bizalmasa, Kovács Andrea. A cég és a csoport jogszerű működésének fenntartása érdekében viszont tanácsadó testület felállításáról határozott a Cinergi. A hírről elsőként a G7 számolt be azzal, hogy mostantól ez a testület felügyeli a Vajna-örökséget. Emailben tudakolóztunk a Vajna-cégek ügyeit ellenjegyző ügyvédnél, Pintér Aurélnél, illetve az AV Investments-ügyvezető Kovács Andreánál a testületről, ám egyikük sem reagált a kérdéseinkre.

Forrás 24.hu https://24.hu/kozelet/2019/03/01/andy-vajna-samuel-russell-falconello-cinergi/