Valami bűzlik az uniónak

0

Ursula von der Leyen egyelőre nem fogadta el Várhelyi Olivér jelölését az Európai Bizottság magyar biztosának.
Ez példátlan eset az uniós politikában.
A magyar és a román biztosjelölt kiválasztásáról szóló eljárás még folyamatban, a bizottsági elnök együtt kezeli a sorsukat, és valamiféle problémája van a Dancila-kormány új jelöltjével, Dan Nicával.

– Ami Magyarország és Románia jelöltjeit illeti, az eljárás folyamatban van. Ursula von der Leyen kapcsolatban áll mindkét kormánnyal

– mondta Mina Andreeva bizottsági szóvivő, nem árulva el részleteket az ügyről. Szivárgó információk szerint a bizottsági elnök elutasította Dan Nica jelölését, Viorica Dancila román miniszterelnök szerint azonban nincs szó erről. Várhelyi Olivér jelölése azért is függ a román jelölttől, mert utóbbi személye dönti el, hogy a magyar biztos melyik portfóliót kapja meg az Európai Bizottságban. Az Orbán-kormány első jelöltjének, az összeférhetetlenség miatt kétszer is elutasított Trócsányi Lászlót Ursula von der Leyen a bővítési biztosnak szánta, korábban felröppenő hírek szerint Várhelyi Olivér a közlekedés területét kaphatja meg.Ez a Dancila-kormány első jelöltjéé, az összeférhetetlenség miatt szintén elutasított Rovana Plumbé lett volna, vagyis Magyarország és Románia portfóliót cserélhet.

Forrás 168 óra