Van olyan gyógypedagógus, aki hat év egyetem és négy év gyakorlat után 144 ezer forintot visz haza.

0

Kampányt indított a Facebookon a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata, amely során pedagógusok mutatják meg, mennyit keresnek, ezért hány évet tanultak, és hány év gyakorlat áll mögöttük.

A felhívásra jelentkezők között akad olyan mérnöktanár, aki négy év egyetemmel és négy év tapasztalattal a háta mögött 143.931 ezer forintot visz haza. Egy mentálhigiénés gyógypedagógus kollégája pedig hat év egyetem és négy év gyakorlat után kap ugyanennyit.

A szakszervezet honlapján az írta: a kormány ugyan hangzatos számokat közöl az oktatásban dolgozók anyagi megbecsüléséről, de a pedagógusok hatodik éve nem kapnak béremelést, a nevelést, oktatást segítő kollégák bérei pedig még ennél is megalázóbbak.

„Mi készülünk a tanévre. Hosszú küzdelemre készülünk, de küzdeni azt tudunk, most épp a bérünkért fogunk. Azért lehet, hogy tanítunk majd 608 órát is” – írták.

Korábban mindkét nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is tiltakozó akciókat és sztrájkot helyezett kilátásba, ha a kormány nem rendezi a pedagógusok helyzetét.

Forrás: HVG/https://hvg.hu/itthon/20190722_Elkeseredett_posztokban_mutatjak_meg_a_pedagogusok_mennyit_keresnek_valojaban