Varga Judit: A Rendőrség tévedett, mikor két embert előállítottak rémhírterjesztés miatt

0

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az ATV-ben arról, hogy rémhírterjesztés miatt két férfit is előállított a rendőrség, miután bírálták a kormány koronavírus elleni védekezését.

Az igazságügyi miniszter szerint előfordul, hogy a hatóság téved.

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást.

Varga Judit az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy vélekedett: folyamatosan benne van a levegőben az enyhítés. A koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazás megszüntetéséhez egy törvényjavaslatot kell majd benyújtani az országgyűlésnek.

Az ország veszélyhelyzetre való felkészítése már megtörtént, ha bármilyen újabb rendelkezésre lenne szükség, akkor a jogalkotók megfelelően fogják kezelni a helyzetet – mondta a műsorban az igazságügyminiszter. Átgondoltan kell a kivezetésre gondolniuk, mert minden eshetőségre fel kell készülniük, így akár egy második hullámra is. Gondolkodnak azon, hogy mi lenne a legrugalmasabb megoldás – tette hozzá Varga.

EP-vita

Az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalára tette ki a beszédet, amelyet szeretett volna az Európai Parlamentben felolvasni, ám a felszólalását nem engedélyeztek. A szabályok értelmében kizárólag az államfő vagy kormányfő képviselheti a tagállamokat az Európai Parlament vitáin. Varga szerint már volt arra precedens, hogy nem az állam- vagy kormányfő szólalt fel ilyen vitán.
„Ez egy elvi kérdés. Az Európai Parlament a demokrácia jelképe. Itt alapelv, hogy biztosítsák a tisztességes eljárást” – fogalmazott a miniszter. Az igazságügyi miniszter a műsorban hangsúlyozta, hogy senki nem kérte, hogy vegyek részt azon a vitán, ahol a magyar jogállamiság volt terítéken, ő kezdeményezte azt, hogy részt vehessen.
Arra a kérdésre, hogy Belgrádba miért ment el Orbán Viktor, Brüsszelbe pedig miért nem a miniszter azt válaszolta: „veszélyhelyzet közepén vagyunk, sokkal precízebben megszervezettek a miniszterelnöki utazások”.
Szerinte azért szigorúbb az EU Magyarországgal, mert nem bírják elfogadni, hogy a magyar kormány kétharmados felhatalmazással rendelkezik. Varga úgy véli, Magyarországgal szemben szigorúbb nagyítót használ az Európai Parlament.

Tranzitzóna

Őrizetbe vételnek minősül, hogy embereket nem engednek ki a tranzitzónából, azonnal szabadon kell engedni őket – döntött az uniós bíróság.
Varga Judit az üzenetet károsnak tartja, „abban az Európában, ahol a migrációs politikában is kezd eltolódni a hangsúly a külső határvédelmek irányába”.

Rémhírterjesztés

“Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik”

– ezt mondta Varga Judit arról, hogy rémhírterjesztés miatt két férfit is előállított a rendőrség, miután bírálták a kormány koronavírus elleni védekezését.

Az igazságügyi miniszter szerint előfordul, hogy a hatóság téved.