Varga Judit úgy berezelt, hogy nem jön pénz az országnak, hogy már mindenről hajlandó az Európai Bizottsággal tárgyalni

Az igazságügyi miniszter a közösségi oldalára írta ki, hogy a kormány készen áll a megállapodásra az uniós források ügyében, elfogadták az Európai Bizottság javaslatait négy fontos területen is.

„A magyar emberek meg fogják kapni a nekik járó forrásokat” – közölte Varga Judit, aki Facebook-bejegyzésében az elfogadott javaslatokat pontokban részletezte:

    • A nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alá mérsékeljük az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
    • A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt biztosítunk a társadalmi konzultációra, és vállaltuk, hogy a speciális, rendkívüli gyors jogalkotási lehetőségek arányát csökkentjük.
  • Elfogadtuk a bizottság azon javaslatát, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak.
  • Valamint elfogadtuk, hogy Magyarországnak az európai uniós források egy jelentős részét arra kell fordítania, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjük el.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy előrehaladtak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap folyósításáról.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány célja, hogy az Európai Bizottság javaslatait elfogadva a lehető leggyorsabban megállapodjon.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásért felelős miniszter nemrégiben az Index Kibeszélő című műsorában azt nyilatkozta: haladnak a megállapodás felé, és nem kizárt, hogy akár még idén érkezhetnek az uniós pénzek.