Varga Mihály: A kormány fegyelmezett gazdaságpolitikát folytatott ezért csökken az államadósság – pár hete viszont az mondta összeomlik a pénzügy és emelkedik az államadósság

Magyarország az elmúlt években fegyelmezett gazdaságpolitikát folytatott, csökkenő államadóssággal és alacsony hiánnyal – emelte ki az Országgyűlés költségvetési bizottságának éves meghallgatásán Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint ez tette lehetővé, hogy a költségvetés képes biztosítani a védekezéshez szükséges forrásokat. Kiemelte, hogy

a Járvány Elleni Védekezési Alap eddig 800 milliárd forintot, a Gazdaságvédelmi Alap pedig 2060 milliárd forintot kapott.

A képviselőket tájékoztatta arról is, hogy

a kialakult válságot továbbra sem adóemeléssel, hanem adócsökkentéssel

kívánja a Pénzügyminisztérium orvosolni.

Az elmúlt időszakban

  • elengedték a turizmusfejlesztési hozzájárulást és az idegenforgalmi adót, ami összesen 54 milliárd adóforintot jelentett.
  • A szociális hozzájárulási és a kisvállalati adót is csökkentették, ami idén 160 milliárd forintot jelentett.
  • 280 ezer munkavállaló bértámogatását tudta finanszírozni az állam eddig 35 milliárd forintból.
  • A vállalati beruházások támogatására eddig 400 milliárd forintot költött a kabinet.

A gazdaságvédelmi operatív törzs további adócsökkentéseket is javasol jövő évre a kormánynak – jelentette be a pénzügyminiszter.

Varga Mihály pár hete voltaképp beismerte, hogy az ország pénzügy rendszere összeomlóban van az államadósság folyamatosan nő.

Ezekről a kijelentésekről itt írtunk:

MNB: Elszállt a magyar államadósság!

 

Voltaképp Varga Mihály is elismerte, hogy államcsőd közelben van az ország