Varga Mihály: A legnagyobb pénzügyi válságban van Magyarország

Ismét beismerték, hogy alkalmatlanok az ország vezetésére.

A 2008-as pénzügyi világválság idején 6,5 százalékos volt a hazai GDP visszaesése, amelyre addig nem volt példa. Abból a mélypontból való talpraállás két évig tartott.

Ma ennél elkeserítőbb a helyzet, és ezt Varga Mihály jelentette be, hivatalosan a közösségi oldalán.

Bár sokkal jobb helyzetben érte minden költségvetési mutató szerint az országot a koronavírus-járvány, mint a 2008-as pénzügyi válság, de így is súlyosak a következmények, és elhúzódó recesszióra kell számítani. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése szerint

TÖBB MINT KÉTSZER AKKORA LESZ A VISSZAESÉS!

mint amire a kormány tavasszal számított, jelenleg 6,4 százalékos GDP csökkenéssel számolnak. Azonban ebben még nincs benne az a lehetőség, hogyha az év utolsó két hónapjában a járványhelyzet miatt újabb leállásokat kell majd eszközölni.

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy

 

egyenlőre a következő évnek is hasonló körülmények között kell neki indulni, mert amíg nincs meg a megfelelő védekezési mód a koronavírus ellen, addig a gazdasági növekedés sem fog tudni beindulni.

 

Azonban a jövő évet az idén felhalmozódott jelentős államháztartási hiánnyal kell indítani, mely minden kormányzati kommunikációval ellentétesen hitelből kerül finanszírozásra.

Az évnek mégis van egy pénzügyi nyertese, ez pedig nem más, mint a Matolcsy György vezette MNB, amely a forint siralmas árfolyama miatt 200 milliárd forintnyi nyereséget termelt.