Varga Mihálynak és Matolcsy Györgynek le kell mondania!

Hogy mennyit is ér valójában az, amit hónap elején fizetésként megkapunk Forintban, azt már nem igen tudhatjuk. Folyamatosan gyengül és értéktelenedik a fizetőeszközünk, mind az Euró, mind pedig már a dollár stabilan 400 Ft felett van és sorra dőlnek meg a negatív rekordok.

Ezek mellett pedig az infláció is hatalmas mértékben növekszik, 2022. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 11,7 százalékkal meghaladták a 2021-es adatokat. Az utóbbi egy évben brutálisan drágultak az élelmiszerek, egyes termékeknél 30-40%-os emelkedést is láthattunk, szakértők szerint azonban mégis úgy néz ki, a legrosszabb még hátra van. Emellett pedig a kormány politikája miatt továbbra sem elérhető a Magyarországnak szánt, összesen 5,9 milliárd eurós helyreállítási támogatás és a 9,6 milliárd euró kedvezményes EU-s hitel.

A gazdaság összeomlásáért pedig egyértelműen felelős a pénzügyminiszter és jegybank elnöke. Se Varga Mihály, se pedig Matolcsy György nem vállalja azonban a felelősséget a jelenlegi helyzetért. Pedig az első lépés a gazdasági válság konszolidálására, hogy lemond a Magyar Nemzeti Bank vezetője, a második pedig, hogy lemond a kormány pénzügyminisztere. Nincsen reális alternatívája a gazdaság helyreállításának, amíg ez a két személy a pozíciójában marad, se monetáris, se fiskális gazdaságpolitikai szinten.

Miért fontos?

Folyamatosan inflálódik a Forint, miközben rekord gyorsaságban növekednek az árak, aminek mi, egyszerű állampolgárai vagyunk az elszenvedői. Sokaknak már most is rettenetesen megterhelő a havi kiadásokat fedezni, azonban ha ez továbbgyűrűzik, akkor még több érintett kerül ebbe a helyzetbe. Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök lemondása előmozdíthatja az infláció és a recesszió lassulását, ugyanis két ilyen hitelét vesztett ember közéletből való távozása sok esetben pozitív hatással van a gazdaságra.

Itt az idő, hogy az Orbán-kormány két legfontosabb gazdaságpolitikai embere vállalja a felelősséget és lemondjon a pozíciójából. Varga Mihálynak és Matolcsy Györgynek le kell mondania! Mindemellett pedig az új vezetésnek azonnali hatállyal véglegesítenie kell az Európai Unió által megszabott lépéseket, hogy megérkezzen a több milliárd eurós helyreállítási alap, amelyet egyedüli tagországként Magyarország nem kapott csak meg – azt pedig nem ellopni kell, hanem a magyar emberekre költeni!

https://szabad.ahang.hu/petitions/itt-az-ido-varga-mihalynak-es-matolcsy-gyorgynek-le-kell-mondania?fbclid=IwAR1BxRntBqNKwj3Pe5iX62OFVCHmrES40FxpeumvkzieY77eyxy1eeEH5PU